Crvena jabuka jedan je od najpopularnijih pop-rock bendova u Hrvatskoj i široj regiji proteklih 30 godina. Njihov doprinos suvremenoj hrvatskoj glazbi je neprocjenjiv, a njihovi diskografski uspjesi neponovljivi. Bend je osnovan 1985. godine u Sarajevu. Od nekoliko predloženih imena, prevladalo je to što je netko na probu donio jabuku. U najvećem valu “new primitives pokreta”, pet mladića odlučilo je svirati ljubavne pjesme, ponudili su svoje materijale tadašnjem Jugotonu i odmah bili ozbiljno shvaćeni. Prvi album istoimenog naziva objavljen je početkom 1986. godine, a naslovnica albuma izazvala je sitne kontroverze (gola ženska stražnjica ocrtana crvenom jabukom) no prijem je bio pozitivan. Odličan odaziv slušatelja urodio je pisanjem novog materijala i odlasku na veliku turneju. No u rujnu 1986. godine, na putu za prvi veliki koncert, u prometnoj nesreći smrtno stradavaju Aljoša Buha i Dražen Ričl. U listopadu iste godine u Sarajevu je održan koncert Pjesma za Crvenu jabuku i grupa prestaje s radom. Krajem 1986. godine, Dražen Žerić, Darko Jelčić i Zlatko Arslanagić ipak odlučuju ući u studio i drugi studijski album „Za sve ove godine“ posvećuju poginulim članovima. Za treći album odlučuju se nakon godinu dana medijske tišine i započinju suradnju s Nikšom Bratošem kao producentom, a kasnije i kao punopravnim članom grupe. Od tog trenutka počinje i njihovo snimanje u Rockoko studiju Želimira Babogredca koji kasnije postaje direktorom Croatia Recordsa. Dražen Žerić preuzima ulogu glavnog vokala, a time postaje i sinonim Crvene jabuke. Album „Sanjati“ prodan je u više od 250.000 primjeraka te u to vrijeme obara sve rekorde prodaje. Grupa kreće na prvu veliku turneju sa 180 koncerata.

Četvrti album objavljen je početkom 1989. i zvao se „Tamo gdje ljubav počinje“, a snimila ga je koncertna postava benda. I taj je album postigao veliki komercijalni uspjeh. Na turneji je Nikšu Bratoša zamijenio Igor Ivanović, a na zagrebačkom nastupu realiziran je dvostruki live album u maloj dvorani Doma sportova pod nazivom „Uzmi me kad hoćeš ti“, krajem 1989. godine. Peti studijski album „Nekako s proljeća“ objavljen je 1991. godine. Turneju nažalost nisu mogli ostvariti zbog ratnih zbivanja u BiH. Grupa zamrzava rad do 1994. godine, ali u tom razdoblju ipak objavljuju jednu kompilaciju pod nazivom „Ima nešto od srca do srca“.

Nova postava benda okuplja se u Zagrebu te snima album „U tvojim očima“. Autorski temelj novih pjesama čine Zlatan Fazlić i Saša Lošić (Plavi orkestar). Album objavljen 1996. godine dostigao je Zlatnu nakladu. 1997. godine objavljuju album „Svijet je lopta šarena“, a 1999. snimaju live unplugged album „Riznice sjećanja“. Godine 2000. objavljuju album „Sve što sanjam“, na kojem se autorski izmjenjuju Zlatan Fazlić, Miroslav Rus i Dino Šaran. Krajem 2002. svjetlo dana ugledao je njihov deveti studijski CD pod nazivom „Tvojim željama vođen“.

Deseti album „Oprosti što je ljubavna“ objavljen je 2005. godine s hitom Tugo, nesrećo, dok „Duša Sarajeva“ izlazi 2007. godine i osvaja Zlatnu ploču za više od 10.000 prodanih primjeraka. Prva dvostruka i sveobuhvatna kolekcija hitova Crvene jabuke ostvarena je 2008. godine u nakladi Croatia Recordsa i u ediciji The Ultimate Collection za koju je Jabuka osvojila Zlatnu ploču, dok je cjeloukupna edicija gotovo desetljeće kasnije ostvarila nakladu od 100.000 primjeraka te tako postala najprodavanija edicija u povijesti hrvatske glazbe.

Album „Volim te“ s najvećim hitom Jazz.ba izlazi 2009. godine i osvaja Srebrnu ploču, a iduće godine bend slavi 25 uspješnih godina i objavljuje veliku kompilaciju hitova „Da nije ljubavi“, DVD izdanje „S druge strane sjećanja“ s 25 spotova iz svoje bogate karijere te kompilaciju „Najljepših ljubavnih pjesama“ koja je zabilježila veliki komercijalni uspjeh.

2011. godine izlazi im album „Za tvoju ljubav“, a dvije godine kasnije album „Nek’ bude ljubav“. 2016. godinu je obilježio još jedan studijski album, dvostruki „2016“ koji je te godine bio jedan od najprodavanijih albuma u Hrvatskoj, dok su krajem 2017. godine objavili „Christmas Limited Edition“.

2018. i 2019. godina bila je važna za Crvenu jabuku, osim brojnih koncerata i odlaska u svijet objavljuju novi studijski album “Nocturno” na CD-u i vinilu, a potom počinju raditi i na obilježavanju 35 godina rada benda. Tom prilikom 2020. godine predstavljaju kompilaciju pjesama posvećenih voljenom Sarajevu, “Sarajevo 1985-2000), a uvod je to u objavljivanje novog studijskog albuma “Tvrđava” na CD-u i vinilu.

Crvena Jabuka je jedan od najdugovječnijih bendova pod etiketom Croatia Recordsa, a kroz razdoblje od 32 godine objavili su 20 albuma, 16 singl ploča i 11 kompilacija. 2015. godine osvojili su nagradu Status Hrvatske glazbene unije, a dobitnici su i brojnih glazbenih nagrada kao i nagrada popularnosti u Crnoj Gori, BIH i Srbiji. Bend godišnje odsvira više od 100 koncerata, a mogu se pohvaliti i brojnim turnejama po Europi, SAD-u i Kanadi (turneje 2010., 2012. i 2017. godine) te Australiji kao i česta gostovanja na domaćim festivalima poput CMC festivala u Vodicama, Splitskom festivalu i dr.

Press Photo

Video spotovi

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail