Hladno pivo ili skraćeno HP[1] je hrvatski rock sastav koji se na sceni pojavio krajem osamdesetih u zagrebačkom predgrađu Gajnice, da bi već devedesetih postao najpopularniji hrvatski punk rock sastav.[2]

Hladno pivo zbog kritičnog stava prema vladajućem ustroju društva, u svom stvaralaštvu često ismijava lokalne društvene običaje i uvriježene norme ljudskog ponašanja. U glazbenom smislu obilježava ih jednostavan punk rock stil koji je kasnije donekle ublažen prijemčljivijim rock zvukom.

Sastav ima više od 60.000 prodanih nosača zvuka, odsvirali su mnogo koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Njemačkoj, osvojili osam Porina, osam Zlatnih Koogli, dva Crna mačka, jednu nagradu Davorin, te mnoge druge. Njihova web stranica je često mijenjala dizajn, uglavnom prilikom izdavanja novih glazbenih uradaka. Svi članovi sastava predstavljaju se imenom ili nadimkom.[3]

Prvi koncert održali su u Kumrovcu 21. svibnja 1988.[4] Na tom koncertu izvodili su najviše obrade pjesama domaćih sastava, ali su svirali i svoju prvu skladbu »Čelične zavjese«,[4]objavljenu na svom prvom nosaču zvuka 1993. godine. Prve skladbe objavljene su im 1992. na kompilaciji hrvatskih rock sastava pod nazivom T.R.I.P. Zone.[5] u izdanju Croatia Recordsa. Radilo se o ploči na kojoj su izdane pjesme »Trening za umiranje« i »Buba švabe«.

Nedugo nakon ovog izdanja sastavu je ponuđen nastup u Sloveniji kao predgrupa skupini KUD Idijoti 17. prosinca 1992. Svirali su i sa sastavom Zabranjeno Pušenje, na festivalu u talijanskom Tivoliju. Iza ovih nastupa članovi Hladnog piva ulaze u studio i snimaju svoj prvi album.[6]

Nakon tri albuma kojima su zaključili neslužbenu trilogiju DžinovskiG.A.D. i Desetka, na kojima su spojili ulične i klupske odlike pop punka, punk rocka i hardcore punka, sastav 1999. godine snima album Pobjeda. Postavi se tada pridružio novi član Stipe Mađor-Božinović na trubi. Uz korištenje i drugih instrumenata kao što su klavijature, akustična i slide gitara, obogaćen je njihov osnovni rock stil, ali je album zadobio i popularniji izraz. Tako su dodani ska ritmovi, country lirika, heavy metal tutnjava, i folk poetika.

Krajem 2000. sastav je zaokružio jedno desetljeće snimkom koncerta Istočno od Gajnica. Iduće godine pjevač Mile Kekin objavljuje samostalni projekt U dva oka pod imenom Mile i Putnici.[7] Godine 2002. Hladno pivo dovršava skladbu jednostavnog naziva “Himna”, objavljenu na istoimenom EP-u, za nogometnu reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo u Japanu u čijoj izvedbi su sudjelovali i vratari Stipe Pletikosa i Tomislav Butina.

Album Šamar pojavio se početkom lipnja 2003., praćen velikim ljetnim hitom “Zimmer Frei”. Uslijedila je velika turneja “Dođite po šamar” te njen jesenski nastavak “Okrenite drugi obraz”.

Godine 2003. sastav je za isti album dobio i nagradu “Joško Kulušić” Hrvatskog helsinškog odbora, za zaštitu i promicanje ljudskih prava u medijima.[8][9]

Hladno Pivo je Šamarom dominiralo listama najboljih albuma godine, a potvrda kvalitete stigla je i na Porinu i Zlatnoj koogli 2004. U travnju 2004., održali su trijumfalni koncert u krcatoj maloj dvorani Doma sportova koji je ovjekovječen i na DVD-u “Pun (kon)Dom sportova”. To je raskošno izdanje u samo nekoliko mjeseci prodano u više od dvije tisuće primjeraka.

proljeće 2005. Hladno Pivo je krenulo do tada u najveću glazbenu turneju u karijeri. Runda za sve obilazi desetak najvećih hrvatskih gradova, a koncerte u sportskim dvoranama prati vrhunska produkcija. Najveći koncert do tada održavaju, po prvi puta u velikoj dvorani Doma sportova[10], pred oko 10 000 obožavatelja[11]. Ostali značajni koncerti su: 25. svibnja 2007. na Šalati. 14. prosinca 2007. napunili su Dom Sportova, a rasprodan je desetak dana prije održavanja koncerta. U proljeće 2007. izdali su album Knjiga žalbe i popratili ga turnejom Uz žuju nije sve tako sivo, posjetili su sve veće gradove u Hrvatskoj.

Nakon poduže stanke 16. travnja 2011. objavili su novi album pod nazivom Svijet glamura.[12] Proljetno ljetni dio turneje nazvan je Dodvoravanje Tour 2011, dok je jesensko zimski dio odvija pod imenom Kud pivo tud i ja.

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail