Marko Perković rođen je 27. listopada 1966. godine u selu Čavoglave od majke Marije i oca Ante. Svoje rano djetinjstvo i odrastanje je proveo u rodnom selu. Oca je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio je kući samo za Božić i Uskrs. Marko u gradu Splitu završava srednju školu za ugostitelja. Po početku Domovinskog rata 1991. godine Marko se pridružio kao dragovoljac Zboru narodne garde. U to vrijeme u rukama je imao američku strojnicu Thompson po kojoj je i dobio nadimak. Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma – „Bojna Čavoglave“, pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskog rata. Nakon obrane Čavoglava 1992. godine Marko počinje priređivati humanitarne koncerte diljem Hrvatske, a 1992. godine izlazi i njegov prvi album „Moli mala“ u izdanju Croatia Recordsa. Odmah je uočljiva domoljubna nit i tematika koja se provlači kroz album i to po pjesmama “Moli mala” i “Jer Hrvati smo” (koja sadrži citat i obradu melodije Beatlesovih stihova “All we are saying is give peace a chance”). Album su pogotovo obilježile pjesme „Zmija me za srce ugrizla“ i „Grkinja“ koje su i danas hitovi.

Drugi album “Vrijeme škorpiona” Thompsona objavljen je u godini oslobođenja Hrvatske, u godini “Oluje” (1995.), a čine ga hitovi “Škorpioni”, “Anica – Kninska kraljica”, “Ljutu travu na ljutu ranu” i “Rosa”. Već iduće 1996. godine Thompson objavljuje i treći album “Geni kameni” s kojeg uspješnice postaju pjesme “Geni kameni”, „Ima nešto vrijednije od zlata“, “Ovo mi diže tlak” i „Ka bez duše“. Bljesnula je i antologijskom postala pogotovo pjesma “Geni kameni”, koja u svojoj live verziji, objavljenoj na kasnijem albumu „E, moj narode“,  sadrži glazbeni citat iz Završnog kola opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca.

“Vjetar s Dinare”, četvrti Thompsonov album, objavljen 1998. godine, odredio je i definirao i samog Thompsona kao glazbenika. Album je polučio uspješnice “Zaustavi se, vjetre”, “Lijepa li si” i “Prijatelji”. Naime, Thompson je već te godine prepoznao i putem glazbe progovorio o problematici hrvatskih dragovoljaca i branitelja te nevjerojatno nepravednog i neprimjerenog odnosa prema njima. Antologijska “Lijepa li si” postala je neslužbena hrvatska himna i pjesma koja se rado sluša prilikom sportskih manifestacija i pobjeda u hrvatskom sportu te hrvatskog sporta u svijetu. Narodni radio je 2011. godine odabrao ovu pjesmu kao najbolju hrvatsku domoljubnu pjesmu.

Peti album “E, moj narode”, objavljen 2002. godine, još je jedan odgovor na društvenu situaciju u Hrvatskoj. Gotovo sve pjesme na albumu bile su uspješnice: „Iza devet sela“, „Ne varaj me“, „E moj narode“, „Neću izdat ja“, „Moj Ivane“ i glazbene suradnje koje će obilježiti njegovu karijeru, „Reci brate moj“ feat. Miroslav Škoro,  „Stari se“ feat. Tiho Orlić i „Lijepa li si“ s Prijateljima.

U to vrijeme Thompson je održao prvi veliki stadionski koncert na Poljudu 2002. godine, a potom je uslijedila i velika turneja „E, moj narode“ koja je zabilježena i na DVD-u također u izdanju Croatia Recordsa. Thompson je 2003. godine objavio prvu kompilaciju, album pod nazivom “Sve najbolje (1991. – 2003.)”, sa sedamnaest uspješnica s prethodnih albuma, među kojima je i pjesma “Ivane Pavle II” koju je Thompson skladao u čast trećeg posjeta Pape, danas sveca Ivana Pavla II, Hrvatskoj.

Nizao je koncerte, nastupao diljem Hrvatske i u inozemstvu, a potom 2006. godine objavljuje još jedan hit album „Bilo jednom u Hrvatskoj“. Okupivši vrhunsku ekipu ponajboljih hrvatskih glazbenih umjetnika (i) klasične glazbe, stvorio je malo remek-djelo koje je nastavilo rasti i uspinjati se u glazbenom i produkcijskom smislu. Cijeli album predstavlja zaokruženu cjelinu, domoljubnu, povijesnu i braniteljsku priču, pomno promišljenu i ispjevanu, o čemu svjedoče i sami naslovi pjesama “Početak”, “Dolazak Hrvata”, “Duh ratnika”, “Diva Grabovčeva”, “Moj dida i ja”, “Neka ni’ko ne dira u moj mali dio svemira”, “Lipa Kaja”, “Kletva kralja Zvonimira”, “Ratnici svjetla”, “Dan dolazi”, “Tamo gdje su moji korijeni”, “Sine moj”. Sve redom postali su hitovi u radijskom eteru, ali i izvan njega.

Nastavlja nizati izdanja, pogotovo koncertna. Godine 2007. objavljen je CD “Bilo jednom u Hrvatskoj – Split Stari Plac” te DVD “Bilo jednom u Hrvatskoj – stadion Maksimir Anno Domini MMVII”. Godine 2008. objavio je drugi kompilacijski album “Druga strana” sa starim hitovima u modernoj produkciji i novim aranžmanima.

Sve do 2013. Thompsonova je publika iščekivala novi, sedmi album. “Ora et labora” objavljen je 11. travnja 2013., a samo nakon tri dana izašla je vijest kako se album nalazi u društvu Beatlesa, Brucea Springsteena i Davida Bowieja među najprodavanijim rock albumima na iTunesu. Nakon sljedeća tri dana postao je najprodavaniji album u Hrvatskoj, a pjesma “Samo je ljubav dvaju svjetova” postala je veliki hit na YouTubeu. Nakon 21 tjedna od objave album se još uvijek nalazio na prvom mjestu prodaje, a u samo tri mjeseca dosegao je platinastu nakladu. Spomenuta pjesma dobila je nagradu Porin za “Hit godine”. Nakon izlaska albuma krenula je turneja “Ora et labora” s prvim koncertom u Münchenu u Njemačkoj. Na splitskom stadionu Poljud nazočilo je više od 50.000 ljudi, a koncert je snimljen na DVD-u “Poljud Live Ora et Labora” koji u dodatku sadrži snimku posljednje izjave Zvonka Bušila u javnosti. Osim spomenute „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“, album je imao i druge hit singlove „Uvijek vjerni tebi“, „Maranatha“, „Nema predaje“ i „Bosna“, njegov zadnji singl.

6 godina kasnije Marko Perković Thompson najavljuje veliki povratak diskografiji te novi studijski album koji publika ponovno nestrpljivo iščekuje.

Press Photo

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail