Marko Perković rođen je 27. listopada 1966. godine u selu Čavoglave, od majke Marije i oca Ante. Svoje rano djetinjstvo i odrastanje proveo je u rodnome selu. Oca je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio bi kući samo za Božić i Uskrs. Marko u gradu Splitu završava srednju školu, a početkom Domovinskog rata, 1991. godine, Marko se kao dragovoljac pridružuje Zboru narodne garde. U to vrijeme u rukama je imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak. Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma – „Bojna Čavoglave“, pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskoga rata. Nakon obrane Čavoglava 1992. godine, Marko počinje priređivati humanitarne koncerte diljem Hrvatske, a iste godine izlazi i njegov prvi album, Moli mala, u izdanju Croatia Records. Odmah je uočljiva domoljubna nit i tematika koja se provlači kroz album, i to po pjesmama “Moli mala” i “Jer Hrvati smo” (koja sadrži citat i obradu melodije stihova Beatlesa, “All we are saying is give peace a chance”). Album su pogotovo obilježile pjesme „Zmija me za srce ugrizla“ i „Grkinja“, koje su i danas hitovi.

Drugi album, Vrijeme škorpiona, Marko Perković Thompson objavljuje u godini oslobođenja Hrvatske, u godini “Oluje” (1995.), a čine ga hitovi “Škorpioni”, “Anica – kninska kraljica”, “Ljutu travu na ljutu ranu” i “Rosa”. Već iduće godine, 1996., Thompson objavljuje i treći album, Geni kameni, s kojega uspješnice postaju pjesme “Geni kameni”, „Ima nešto vrjednije od zlata“, “Ovo mi diže tlak” i „Ka bez duše“. Posebno je bljesnula – i antologijskom postala – pjesma “Geni kameni”, koja u svojoj live verziji, objavljenoj na kasnijem albumu E, moj narode, sadrži glazbeni citat iz završnog kola opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca.

Vjetar s Dinare, četvrti Thompsonov album, objavljen 1998. godine, odredio je i definirao i samog Marka Perkovića Thompsona kao glazbenika. Album je polučio uspješnice “Zaustavi se, vjetre”, “Lijepa li si” i “Prijatelji”. Naime, Marko Perković Thompson već je te godine prepoznao i putem glazbe progovorio o problematici hrvatskih dragovoljaca i branitelja te nevjerojatno nepravednog i neprimjerenog odnosa prema njima. Antologijska “Lijepa li si” postala je neslužbena hrvatska himna i pjesma koja se rado sluša prilikom sportskih manifestacija i pobjeda u Hrvatskoj te hrvatskoga sporta u svijetu. Narodni radio je 2011. godine odabrao ovu pjesmu kao najbolju hrvatsku domoljubnu pjesmu.

Peti album E, moj narode, objavljen 2002. godine, još je jedan odgovor na društvenu situaciju u Hrvatskoj. Gotovo sve pjesme na albumu bile su uspješnice: „Iza devet sela“, „Ne varaj me“, „E moj narode“, „Neću izdat ja“, „Moj Ivane“ i glazbene suradnje koje će obilježiti njegovu karijeru –„Reci brate moj“, feat. Miroslav Škoro, „Stari se“, feat. Tiho Orlić, i „Lijepa li si“, s Prijateljima.

U to doba Thompson je održao prvi veliki stadionski koncert na Poljudu, 2002. godine, a potom je uslijedila i velika turneja „E, moj narode“, koja je zabilježena i na DVD-u, također u izdanju Croatia Records. Thompson je 2003. godine objavio prvu kompilaciju, album pod nazivom Sve najbolje (1991. – 2003.), sa sedamnaest uspješnica s prethodnih albuma, među kojima je i pjesma “Ivane Pavle II.”, koju je Thompson skladao u čast trećeg posjeta pape – danas svetca – Ivana Pavla II., Hrvatskoj.

Nizao je koncerte, nastupao diljem Hrvatske i u inozemstvu, a potom, 2006. godine, objavljuje još jedan hit album, Bilo jednom u Hrvatskoj. Okupivši vrhunsku ekipu ponajboljih hrvatskih glazbenih umjetnika (i) klasične glazbe, stvorio je malo remek-djelo, koje je nastavilo rasti i uspinjati se u glazbenom i produkcijskom smislu. Cijeli album predstavlja zaokruženu cjelinu, domoljubnu, povijesnu i braniteljsku priču, pomno promišljenu i ispjevanu, o čemu svjedoče i sami naslovi pjesama “Početak”, “Dolazak Hrvata”, “Duh ratnika”, “Diva Grabovčeva”, “Moj dida i ja”, “Neka ni’ko ne dira u moj mali dio svemira”, “Lipa Kaja”, “Kletva kralja Zvonimira”, “Ratnici svjetla”, “Dan dolazi”, “Tamo gdje su moji korijeni”, “Sine moj”. Sve redom postali su hitovi u radijskom eteru, ali i izvan njega.

Nastavlja nizati izdanja, pogotovo koncertna. Godine 2007. objavljen je CD Bilo jednom u Hrvatskoj – Split Stari Plac te DVD Bilo jednom u Hrvatskoj – stadion Maksimir Anno Domini MMVII. Godine 2008. objavio je drugi kompilacijski album, Druga strana, sa starim hitovima u modernoj produkciji i s novim aranžmanima.

Sve do 2013. Thompsonova je publika iščekivala novi, sedmi album. Ora et labora objavljen je 11. travnja 2013., a nakon samo tri dana stigla je vijest kako se album nalazi u društvu Beatlesa, Brucea Springsteena i Davida Bowieja, među najprodavanijim rock albumima na iTunes. U iduća tri dana postao je najprodavaniji album u Hrvatskoj, a pjesma “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova” bila je velik hit na YouTubeu. I 21 tjedan od objave album se još uvijek nalazio na prvome mjestu prodaje, a u samo tri mjeseca dosegnuo je platinastu nakladu. Spomenuta pjesma dobila je nagradu Porin za “hit godine”. Nakon izlaska albuma krenula je turneja “Ora et labora”, s prvim koncertom u Münchenu, u Njemačkoj. Na splitskom stadionu Poljud bilo je prisutno više od 50.000 ljudi, a koncert je snimljen na DVD-u Poljud Live Ora et Labora, koji u dodatku sadrži snimku posljednje izjave Zvonka Bušića u javnosti. Osim spomenute „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“, album je imao i druge hit-singlove: „Uvijek vjerni tebi“, „Maranatha“, „Nema predaje“ i „Bosna“, njegov posljednji singl.

2016. godine, povodom 25 godina uspješne karijere, objavljena je antologija Marka Perkovića Thompsona. Ukupno 57 hitova našlo se na četiri CD-a, uz bogato opremljenu knjigu, za koju su tekstove napisali pijanistica Eva Kirchmayer Bilić (osvrt na Thompsonovu diskografiju i glazbenu ostavštinu) i pater dr. Mijo Nikić (psihološko-teološki osvrt). Izdanje je upotpunjeno brojnim fotografijama i cjelokupnom diskografijom.

Nakon duge diskografske pauze 2020. godine objavljena je pjesma “Ne boj se”, kojom Thompson najavljuje novi studijski album, a koji publika ponovno nestrpljivo očekuje.

Press Photo

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail