Buđenje je pop rock sastav osnovan 2001. godine u Zagrebu. Jedan su od najatraktivnijih koncertnih bednova i grupa koja si je odavno osigurala status na glazbenoj sceni.

Darko Bakić, frontmen sastava te glavni autor glazbe i tekstova, osnovao je Buđenje 2001. godine uz pomoć i podršku gitarista Parnog valjka, Marijana Brkića Brka, koji Buđenju ustupa svoj tonski studio za snimanje prvog albuma. Producentsku ulogu preuzima Antun Toni Lović, tadašnji gitarist sastava. Buđenje objavljuje prvi zapaženiji singl „Istina kao nevina”, a nakon njega i duet „Paško” s Đanijem Stipaničevim, s kojim zajedno nastupaju na Dalmatinskoj šansoni u Šibeniku i osvajaju nagradu za najbolju interpretaciju. Godine 2002. Buđenje objavljuje prvijenac „Lipo vrime, a sa singlom „Sad bi riči bira” nastupaju na Hrvatskom radijskom festivalu. Tri godine nakon prvijenca svjetlo dana ugledao je i drugi studijski album „Kosti i tilo” na kojem se nalazi hit „Oprostija bi sve”, duet s Tonyjem Cetinskim, koji je dosegao prvo mjesto na nacionalnoj top ljestvici i upoznao Buđenje sa širom publikom. Iste godine, Buđenje gostuje na regionalnoj turneji Tonyja Cetinskog.

Nadolazećih godina događaju se izmjene u sastavu, a Buđenje započinje razdoblje velike koncertne aktivnosti. Toni Lović pridružuje se Zabranjenom pušenju, a Buđenju se pridružuje producent, pjevač i klavijaturist Igor Ivanović. Godine 2008. Buđenje objavljuje treći studijski album „Nije nesreća” u suradnji s izdavačkom kućom Aquarius Records. Svoj izvođački i autorski doprinos albumu daju i priznati hrvatski glazbenici, među kojima su Husein Hasanefendić Hus, Marijan Brkić Brk, Mario Huljev i Lea Mijatović. Od 2012. godine, Buđenje surađuje s izdavačkom kućom Croatia Records te obavljuje niz uspješnih singlova, koje slijedi i album „Ljubav nema pravila”. I ovom su albumu svoj doprinos dali renomirani hrvatski izvođači, među kojima se vokalnim suradnjama ističu Vanna i Neno Belan. Krajem 2016. godine Buđenje objavljuje svoj prvi live album, Live at Kerempuh u CD i DVD izdanju. Početkom 2017. godine grupa započinje rad na novom albumu, počevši s prvim najavnim singlom „Samo ti, samo ja”, za koji su dobili nagradu Grupa godine Hrvatske diskografske udruge. Na ljeto 2017. godine Buđenje je nastupilo u pulskoj Areni kao predgrupa legendarnom Stingu. Krajem 2018. godine Buđenje objavljuje svoj šesti album „Samo ti, samo ja”, sjajno primljen od publike i kritike. Riječima Hrvoja Horvata za Večernji list: „Novi album Buđenja “Samo ti, samo ja” s deset pjesama (i jednom drukčijom verzijom) nakrcan je hitovima. Kao reminiscencija osamdesetih u kojima su Darko Bakić i članovi grupe odrastali, Samo ti, samo ja ima odličnu temu i podtekst te je popunjen posvetama dekadi, uzorima, utjecajima i onom osjećaju koji je oduvijek pogonio pop-singlove, da je cijeli svijet vaš.”. U ožujku 2019. godine nastupaju s Bajagom i Instruktorima u Areni Zagreb, a priču oko albuma „Samo ti, samo ja” zaključuju objavom nove verzije pjesme „Svađa” nakojoj su ugostili divu Zoricu Kondžu.

Članovi:
Darko Bakić – vokal, gitara
Vedran Baotić – gitara
Josip Radić – bas
Marko Duvnjak – bubnjevi

Albumi:
Lipo vrime (Orfej, 2002.)
Lipo vrime (reizdanje) (Scardona, 2003.)
Kosti i tilo (Scardona, 2005.)
Nije nesreća (Aquarius Records, 2008.)
Ljubav nema pravila (Croatia Records, 2015.)
Live at Kerempuh (Croatia Records, 2016.)
Samo ti, samo ja (Croatia Records, 2018.)

Press Photo

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail