Top novosti

U Zagrebu predstavljena knjiga “Arsen – Čovjek kao on” autora Zlatka Galla

U novootvenom Klubu Kazališta Komedija sinoć je predstavljena knjiga “Arsen – Čovjek kao on” autora Zlatka Galla.

Knjiga glazbenog kritičara, novinara i publicista objavljena je prije godinu i pol dana u izdanju Croatia Recordsa i Media Bara, a kako i priliči prvo je bila predstavljena u Arsenovom rodnom Šibeniku. Zagrebačkom predstavljanju, osim Gabi Novak i Matije Dedića, članova Arsenove obitelji, nazočile su i brojne druge poznate osobe iz javnog i kulturnog života: Mila Elegović, Karamela Vukov Colić, Davor Meštrović, Dubravka Tomeković Aralica, Dželo Hadžiselimović, Jura Gašparac, Ivica Propadalo, Josip Cvitanović. Poetsko-glazbenu večer otvorili su Matija Dedić na klaviru i Filip Pavić na gitari, svirajući Arsenove pjesme “U registraturi” i “Kuća pored mora”. O knjizi i Arsenovim velikim djelima, uz autora knjige Zlatka Galla, govorili su urednik Media Bara, Neven Kepeski i glazbeni kritičar, Hrvoje Horvat.

Gallova knjiga o Arsenu nudi dubinski uvid u fenomen jedinstvenog pjevača, kantautora, glazbenika i pjesnika, niz biografskih podataka najuže vezanih uz Arsenov umjetnički opus te izvatke iz brojnih Dedićevih intervjua, autobiografskih tekstova te najrelevantnijih zapisa o svim segmentima njegova umjetničkog djelovanja.

“Sretan sam što sam živio u zanimljivom vremenu i što sam u formativnim godinama zavolio Arsenove albume ‘Homo volans’ i ‘Arsen 2’ pa sam i sentimentalno vezan uz njih, a ova dva albuma su meni u rangu Beatlesa i Dylana, iako je cijeli njegov opus nevjerojatan. Sviđa mi se što nikad nije pripadao estradi. Obukao se u crno, dakle odlučio je nositi ‘ne boju’ i tako biti u suprotnosti s estradnim šarenilom i  pjevačima koji imaju opasan rad nogu – kako bi Arsen znao istaknuti”rekao je Gall.

Na oduševljenje svih prisutnih Gabi Novak se popela na pozornicu i uz Matiju otpjevala pjesmu “Ni ti, ni ja” i ” Još uvijek”. Publika ju je ispratila ovacijama, a Zlatko Gall je istaknuo kako je Gabi prva prava diva hrvatska glazbe.

“Ljubomoran sam što je Zlatko napisao knjigu o Arsenu jer sam i sam njegov veliki obožavatelj, ali sam s druge strane i sretan jer znam koliko ima znanja i koliko je temeljit. Uz  Arsenovu monografiju koju je napisao Igor Mandić, ova knjiga o Arsenu je najbolji pokazatelj koliko je Arsen napravio za  glazbu”istaknuo je Hrvoje Horvat.

Jučerašnja večer bila je prilika i da ravnatelj Kazališta Komedija, Miljenko Puljić preda poklon Gabi i Matiji – sliku Arsena Dedića nastalu na njegovom koncertu u Mostaru 2003. godine. U večeri punoj emocija nastupili su i glumac Ivan Colarić, a još nekoliko Arsenovih klasika izveli su Filip Pavić, te Elma Burnić i Admir Ćulumarević, članovi sastava Filmmusicorkestra.

Fotografije: Jovica Drobnjak

1336 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail