Novosti

U prodaji novi album KUD-a Drežnik s tradicionalnim pjesmama, plesovima i šetanim kolima sela Drežnik

KUD “Drežnik” iz Drežnika osnovano je 6. studenog 1999. godine, ima 50 aktivnih i 20 potpornih članova koji djeluju u četiri skupine: Izvorna, Dramska, Dječja i Tamburaška. 

Cilj društva je njegovanje izvorne pjesme, šetanih kola i običaja sela Drežnik, prenošenje na mlađe naraštaje i čuvanje od zaborava. Upravo ti čine i novim studijskim albumom “Al’ je lipo u našemu kraju” gdje se nalaze razne tradicionalne melodije i napjevi – od “Bećarca” i “Pokladarca” do “Svatovca”, “Drmeša” i “Tarabana”. Album je sniman tijekom 2021. i 2022. godine u Rockoko Studiju u Strizivojni, tonmajstor i glazbeni producent bio je Tihomir Ivanetić. Sjajno likovno oblikovanje potpisuju Črčke, a izdanje krase i fotografije Andreja Smolića i Nikole Kramara.

Društvo je nastupalo na raznim manifestacijama diljem Lijepe naše te izvan granica u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumunjskoj i Sloveniji. Posebno su ponosni na svoje tradicionalne manifestacije Drežnički susreti “Kolo na Medanu” i Božićni koncert “Svim na zemlji mir veselje”, zatim na monografiju objavljenu povodom 10 i 20 godina rada Društva te brošuru i CD pod nazivom “Drežnik, šetana kola i izvorne pjesme”. U suradnji s HRT-om snimljena su dva dokumentarna filma o običajima sela Drežnik, a to su: “U Drežniku, na Svisvete” te “Poklade u Drežniku”. Turistička zajednica RH dodijelila im je priznanje “Suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske” za čuvanje običaja sela Drežnik. Umjetnički voditelj društva je Nikola Kramar, folk. pedagog, a voditelj tamburaša Hrvoje Milak. Predsjednik KUD-a “Drežnik” je Branko Vukšić.

Album “KUD Drežnik – Al’ je lipo u našemu kraju” možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 69 kuna ili u našem webshopu. Ovaj nosač zvuka objavljen je uz financijsku podršku Ministarstva kulture, Brodsko-posavske županije i Općine Rešetari.

358 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail