Novosti

U prodaji je vrhunski album klasične glazbe “Ivo i prijatelji: Zagrebački solisti i gosti sviraju skladbe Ive Josipovića”

Ivo Josipović skladatelj je i pravnik, bivši predsjednik Republike Hrvatske koji je dosad napisao šezdesetak skladbi od kojih su Zagrebački solisti i gosti na koncertu održanom 28. kolovoza u Muzeju Mimara u Zagrebu izveli njih pet.

Pet skladbi izvedenih te večeri, a koje najbolje ocrtavaju širinu stvaralaštva i neosporan talent Ive Josipovića, bile su: Samba da camera, za gudače, Kurosavin nemir svijeta, za gudače i udaraljke, Zelena naranča, pjesme iz Dalmacije za gudače (praizvedba), Susreti u snima, za mezzosopran i gudače na stihove stare japanske lirike i Dernek, za dva klavira, udaraljke i gudače.
Svih pet skladbi sada je objavljeno na bogato opremljenom CD izdanju, a snimka koncerta i bonus dokumentarac „Ivo i prijateljI” uskoro će biti objavljeni na Blu-rayju.
“Ivo Josipović”, kako je zapisala je naša ugledna muzikologinja Erika Krpan u bilješci izdanja, „je autor koji ne misli da glazba mora iskazati još nešto osim sebe same. Baveći se njegovim stvaralaštvom više godina jednom sam zapisala da je glazba Josipovićev alter ego, skrovište njegove mašte, a glazbeno je djelo mjesto unutar kojeg oslobađa skriveni dio vlastite kreativne energije. U tome skrivenom dijelu uvijek se može potražiti Josipovićev razlog za djelo, ali i smisao stvaralačkog čina. Razabire se to od samih početaka njegove skladateljske aktivnosti.”

Foto: Samir Cerić Kovačević

Sjajni gosti Zagrebačkim solistima, koji tijekom više od šest desetljeća pod umjetničkom palicom znamenitih koncertnih majstora održavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini i koju redovito prezentiraju na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama, bili su mezzosporanistica Lucija Ercegovac koja je gostovala u izvedbi skladbe Susreti u snima, udaraljkaši Hrvoje Sekovanić i Marko Mihajlović koji su gostovali u izvedbi skladbi Kurosavin nemir svijeta i Dernek te pijanisti Filip Fak i Danijel Detoni koji su gostovali u izvedbi skladbe Dernek.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Ovaj sjajan ansambl pod ravnanjem dirigenta akademika Zorana Juranića i njihovi sjajni gosti svojim su svojim izvedbama na najbolji mogući način zaokružili suštinu Josipovićevog stvaralaštva. Od pet skladbi, Zelena naranča doživjela je praizvedbu, te one dodatano naglašavaju „…sve sastavnice Josipovićeva skladateljskog izraza već četiri desetljeća prisutne u određenim inačicama u njegovu opusu”, kako je to sročila Erika Krpan te zaključila: “Jer kako inače iskazati glazbu kao radost, kao igru mašte, ali i kao empatiju koja poput šifriranih poruka obuhvaća cjelokupno Josipovićevo glazbeno djelo.”

Foto: Samir Cerić Kovačević

Likovno oblikovanje ovog vrhunskog albuma klasične glazbe potpisuje Daniell Ille dok je glazbeni producent albuma Goran Martinac. Album je u prodaji po cijeni od 79 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te bolje opremljenim CD shopovima.

1540 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail