Novosti

U prodaji je “Leb i sol – Greatest Hits Collection”

Leb i sol eminentni je makedonski jazz-rock sastav, jedan je od najpopularnijih na ovim prostorima, a i šire. Osnovali su ga 1976. godine Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas gitara), Nikola Dimuševski (klavijature) i Dimitrije Čučurovski (bubnjevi).

Leb i sol stvarao je glazbu koja je donosila elemente rocka, jazza i makedonskog etno zvuka, a u repertoaru su mjesto pronašle i klasične jazz verzije tradicionalnih etno-folk hitova kao što su “Jovano, Jovanke” i “Aber Dojde Donke” koje su se našle i na kompilaciji “Greatest Hits Collection”, na kojoj se nalazi ukupno 18 pjesama objavljenih u razdoblju od 1978. do 1989. godine, kada su bili studijski najaktivniji.

Leb i sol su od početka svog djelovanja na koncertima pokazivali instrumentalne virtuoznosti te postaju vrlo popularan sastav krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, a posebno se isticao Vlatko kao virtuoz na gitari. Godine 1978. čitatelji Džuboksa proglasili su ih grupom godine.

“Greatest Hits Collection” otvara njihova najpoznatija pjesma “Kao kakao” objavljena na sjajnom istoimenom albumu 1987. godine, a između ostalih tu je i vokalna pjesma “Talasna dužina” koju je napisao dramski pisac Goran Stefanovski, Vlatkov brat koji nas je nažalost napustio 2018. godine.
Uz sjajne “Kalabalak”, “Putujemo”, “Tako blizu”, kompilaciju zatvaraju “Čukni vo drvo” objavljena 1989. godine i “Čuvam noć od budnih” – album “Kao kakao” glazbeno i vizualno zaokružuje ovu kompilaciju.

4230 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail