Novosti

U Hrvatskom narodnom kazalištu predstavljeni DVD “Turandot” i CD & DVD “Nikola Šubić Zrinjski”

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta predstavljena su dva nova, iznimno važna izdanja: “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca (DVD i 2CD) i “Turandot” Giacoma Puccinija (DVD) dok je u pripremi još i “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca (DVD i 2CD).

Oba izdanja nastala su suradnjom Croatia Records i Opere HNK. Opere su se davnih godina redovito snimale i emitirale na nacionalnoj televiziji, a ta je praksa posljednjih desetak godina potpuno izostala. Upravo zato ova izdanja predstavljaju važan izdavački projekt jer je njime omogućeno da videosnimke produkcija HNK predstavimo javnosti na DVD izdanjima.

“To je bilo moguće prvenstveno zbog sudjelovanja HNK u projektu OperaVision (platforma za streaming opera) kojeg podržava program Kreativna Europa Europske unije, a povezuje 30 opernih kuća iz 19 zemalja. Zbog toga su snimane predstave, distribuirane putem platforme u određenom vremenskom trajanju te smo dobili priliku da te snimke objavimo i na DVD izdanjima. HNK je postao dio mreže 2018. godine (u godini koja je proglašena Europskom godinom baštine) prepoznajući i anticipirajući potrebu da se produkcije podijele sa što širim gledateljstvom. Dolaskom pandemije COVIDA-19 cijeli je svijet bio prisiljen razmišljati na isti način”, objasnila je Sanda Vojković, urednica ovih izdanja te dodala, “odabir projekata s kojima je HNK sudjelovao je bio znakovit i usuđujem se reći najbolji mogući. Predstavljene su dvije najizvođenije i najpoznatije nacionalne opere ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca te ‘Nikola Šubić Zrinjski’ Ivana pl. Zajca uz ‘Turandota’ Giacoma Puccinija u kreativnom čitanju talijanskog dvojca Ricci – Forte, realizirane u koprodukciji s opernim festivalom Sferisterio iz Macerate.”

Sudjelovanje u projektu OperaVision ne samo da je potvrdilo istu posvećenost HNK-a jednakosti, raznolikosti, inkluzivnosti i odgovornosti prema okolišu kao i svih ostalih članica projekta, već je prema riječima intendantice Dubravke Vrgoč ostvarilo zacrtane ciljeve: “Ambicija je bila nacionalno u naslovu teatra prevesti u pojam progresivnoga i time zadržati nacionalno obilježje u kontekstu autentičnog prinosa hrvatske kulture europskoj te omogućiti ostvarenje susreta između autorskog djela i gledatelja, na način da odnos bude što bogatiji i uzbudljiviji kako bi jamčio slobodu umjetničkog stvaranja te njegovu dostupnost što je moguće većem broju ljudi.”

Foto: Mara Bratoš

362 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail