Novosti

Poslušajte fantastičan remiks pjesme Tužno leto

Danas, kao i prije petnaest godina, SevdahBABY je jedan čovek.

On se zove Milan Stanković i on najviše uživa kada u svojim pjesmama miješa različite glazbene pravce. Ne boji se optužbi za herezu ni od jedne vrste publike: ni od strane ljubitelja mainstream ili balkanske folk glazbe s jedne i predstavnika urbane, underground kulture na drugoj strani. On snažno vjeruje da je glazba univerzalna, da je balkanski sevdah isto što i američki blues, ili brazilska tristessa. Osim kao producent, SevdahBABY je aktivan i kao DJ, a od 2009. godine Milan oko sebe okuplja telentirane glazbenike/ce s kojima surađuje u studiju, ali i na pozornici kroz SevdahBABY LIVE postavu.

Pjesmu Tužno leto objavio je Toma Zdravković davne 1982. godine na albumu Dva smo sveta različita. Trideset i osam godina kasnije slušamo remiks iskovan ispod čekića SevdahBABYja. „Ovaj remiks je moj omaž jednom od najvećih umetnika bivše Jugoslavije, Tomi Zdravkoviću. Urađen je sa mnogo pomešanih emocija, tuge, radosti, nostalgije. Većina nas je ove 2020. godine imala tužno leto i mislim da je ovo pravi način da ga pošaljemo u jednu slatku prošlost”, poručio je Milan Stanković.

 

 
Fanovi SevdahBABYja oduševljeni su remixom, „Da je više ovakvih remakeova/remikseva današnji klinci bi lakše shvatili kako je dobra domaća muzika bila prije… Go, SevdahBABY, go!”, samo je jedan od komentara. Govoreći o tome kako je došlo do ovog neobičnog remixa, Milan je rekao: „Sve je počelo kada sam krajem augusta objavio kratak video u kome sam svirao jednu ritam mašinu preko isečka Tužnog leta, a reakcije publike su bile iznad svakih očekivanja. Tada sam shvatio da je ova kombinacija klasika i modernog bita nešto vanredno i odmah uradio celu verziju remiksa. Ova Tomina pesma je zapravo u stilu šansona i taj francuski šmek me je inspirisao da bukvalno u jednom danu napravim french electro zvuk. Odmah sam shvatio i da ovo mora biti zvanično izdanje, ne samo jedan od internet remiksa. I želja mi se ispunila, zahvaljujući divnim ljudima iz Jugotona, tj. Croatia Recordsa.”

1651 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail