Top novosti

Pet godina prošlo od izdanja jednog od najvećih diskografskih poduhvata “Bijelo dugme – Box set deluxe”

14.11.2014. datum je koji će biti zauvijek upamćen u najvećoj hrvatskoj diskografskoj kući Croatia Records jer je toga dana u limitiranoj nakladi od 1000 primjeraka objavljen luksuzni vinilni box set “Bijelo dugme – Box set deluxe”.

Riječ je o jednom od najvećih poduhvata, ne samo po pitanju Croatia Recordsa, nego i diskografije naših prostora općenito. Poznavatelji Bijelog dugmeta upoznati su s činjenicom kako je većina originalnih primjeraka albuma rezana u kultnom Abbey Road studiju u Londonu, a upravo su tamo nakon dugo vremena sve ploče remasterirane s originalnih analognih vrpci. Iza ovog projekta stajao je cijeli tim ljudi na čelu s direktorom Croatia Recordsa Želimir Babogredcem, a ploče su remasterirane od strane dobitnika Grammyja Seana Mageeja iz Abbey Roada. Zanimljiva je informacija kako je Sean bio učenik Chrisa Blaira koji je originalno rezao ploče Bijelog dugmeta.

Foto: Brian Rasic

“Bijelo dugme – Box set deluxe” sastoji se od svih devet studijskih albuma Bijelog dugmeta na 180-gramskom vinilu, a u box setu nalazi se i bonus singlica “Top/Ove ću noći naći blues”, knjiga “Bijelo dugme” s nikad ispričanim detaljima o velikoj karijeri ovog benda, zatim nikad objavljene fotografije i dokumenti te rijetke memorabilije grupe. 

Da je ovo bio jedan od najvećih diskografskih poduhvata govore i tehnički detalji oko rezanja samih ploča. Prilikom remasteriranja vinila korištena je tehnika “rezanja” (vinyl cutting) zvučnog zapisa u mekani lak (lacquer) kojim je premazan disk od nikla. Nakon toga Sean Magee je izrezivao svaki LP kronološki po datumu objavljivanja iz originalnih analognih mastera i originalno prikupljenog materijala na rezaču Neumann VMS80 u Abbey Road studiju. Finalnu proizvodnju radio je dugogodišnji partner Croatia Recordsa, tvrtka Sony DADC u suradnji s GZ Vinyl iz Češke.

Želimir Babogredac i Sean Magee / Foto: Brian Rasic

13. studenog 2014. godine “Bijelo dugme – Box set deluxe” službeno je predstavljen na međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu, a sljedećeg dana i u Sarajevu i Beogradu. Na Zagrebačkom velesajmu prisutan je bio frontmen Bijelog dugmeta, Željko Bebek, koji je otpjevao “Loše vino”, “Ima neka tajna veza”, “Ružica si bila” i “Selma”, a potom su o izdanju govorili direktor Croatia Recordsa i autor projekta Želimir Babogredac, dugogodišnji glavni urednik Jugotona i koautor knjige Siniša Škarica, zatim rock kritičar, novinar, redatelj i koautor knjige Dušan Vesić te kultni svjetski fotograf, prijatelj benda i autor fotografija koje su objavljene u sklopu izdanja, Brian Rasic.

Bijelo dugme, koje je bilo najbliže svjetskim glazbenim zvijezdama po pitanju zvuka koji su tih godina proizvodili bendovi poput The Doorsa, Led Zeppelina, Deep Purplea i drugih, pet godina nakon izdanja “Bijelo dugme – Box set deluxe” i dalje je deluxe bend naših prostora koji je uz frontmene Željka Bebeka, Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tifu te glavnog masterminda Gorana Bregovića stvorio jednu od najvećih i najvažnijih rock priča ovog dijela Europe

“Bijelo dugme – Box set deluxe” možete i dalje pronaći u prodaji diljem naše regije, kao i u prodavaonicama Croatia Recordsa po cijeni od 999 kuna.

 

4622 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail