Novosti

Orguljski duo Quattro Obbligato objavio božićni album “Zdravo budi, mladi Kralju”

Glazba nadahnuta Božićem seže od srednjeg vijeka sve do 21. stoljeća, uranjajući preko gregorijanskih korala u misterij i simboliku toga velikog kršćanskog blagdana, dosežući svoje umjetničke vrhunce u djelima njemačkih baroknih majstora, iznenađujući kreativnošću i bogatstvom francuskog Noellea, zadivljujući raznolikošću i ljepotom narodnih napjeva iz cijele Europe. 

“Želja nam je predstaviti na ovom nosaču zvuka bogatstvo hrvatske božićne tradicije kroz skladbe inspirirane narodnim napjevima. Odabir kompozicija stranih skladatelja prikazuje naše glazbene afinitete, a skladbe za četveroručno muziciranje “brušene” su na brojnim božićnim koncertima.”, kažu u uvodu knjižice izdanja orguljašice Mirta Kudrna i Elizabeta Zalović koji čine duo Quattro Obbligato.

U pitanju je trenutno jedini aktivni sastav ove vrste u Hrvatskoj, a djeluje od 2006. Od svog osnutka duo je održao niz koncerata u zemlji i inozemstvu. Uz nastupe na svim značajnijim festivalima u Hrvatskoj vrijedi istaknuti koncerte u Sarajevu i Mostaru (BiH), Ljubljani (Slovenija), Trstu i Fabrianu (Italija), Beču (Austrija) te koncert na 12. Međunarodnom festivalu komorne glazbe u Sočiju (Rusija). Na repertoaru orguljaškog dua nalaze se skladbe za orgulje domaćih i inozemnih autora od 18. do 21. st. Važno je posebno naglasiti i praizvedbe skladbi A. Klobučara i P. Obradovića posvećenih ovom duu.

Foto: Mario Majcan

Quattro Obbligato do sada je snimio dva nosača zvuka: “Quattro Obbligato”, 2009. i “Gaudium mysticum”, 2015. za izdavačku kuću Croatia Records.  Drugi nosač zvuka rezultat je istraživačkog projekta Katoličkog bogoslovnog fakulteta koji su vodile glazbenice, a sadrži neobjavljene orguljaške skladbe hrvatskih skladatelja. I treće izdanje “Zdravo budi, mladi Kralju” objavljeno je za Croatia Records i uz pomoć Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Materijal je snimljen u Zagrebačkoj katedrali u lipnju i listopadu ove godine. Na istom mjestu 11. siječnja 2020. godine od 19 sati održat će se predstavljanje ovog CD-a.

Album “Zdravo budi, mladi Kralju” možete kupiti po cijeni od 69 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

1432 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail