Top novosti

Od Dubrave do Trga s Prljavim kazalištem!

Uoči dvodnevnog koncertnog spektakla grupe Prljavo kazalište u Areni Zagreb 18. i 19. listopada, danas je u 11 sati održana press konferencija i to u starom tipu tramvaja kakav je nekad vozio 80-ih godina.

Vožnja od starog, nekadašnjeg okretišta u zagrebačkom kvartu Dubrava prema Trgu bana Josipa Jelačića na neki je način simbolizirala i put članova Prljavog kazališta, od kvartovskog benda do onog čiji se koncerti pamte. Koncertima u Areni tako će obilježiti 30 godina od događaja o kojem se i danas priča, najmasovnijeg koncerta na Trgu održanog 17. listopada 1989. godine na kojem je bilo 300.000 ljudi. Zbog napetih društveno-političkih prilika u Hrvatskoj policija je pokušala zabraniti koncert, ali glazba i brojka okupljenih građana koja je premašila sva očekivanja bili su jači pa su Prljavci s publikom pjevali svoje dotadašnje i hitove kao i nove pjesme s albuma “Zaustavite zemlju”.
“Zanimljivo je da sam na naš koncert na Trgu došao upravo tramvajem. Presvlačio sam se nekoliko puta jer nisam znao hoćemo li nastupiti ili ne, ali kad je krenula glazba nismo se mogli zaustaviti. Mislim da su bile opipljive emocije u publici i među nama na pozornici”, izjavio je frontmen Prljavaca Mladen Bodalec.

Njihov diskografski početak također je vezan uz Dubravu jer je prvi maxi singl “Televizori” objavio tadašnji Jugoton 1978. godine sa sjedištem u Dubravi. Cijela prošla godina protekla je u obilježavanju te važne brojke, 40 godina glazbenog rada zbog koje se Prljavo kazalište krenulo na veliku svjetsku turneju “XL world tour”, a svojim su koncertima razveselili publiku u Sjevernoj Americi, Australiji i Europi te je završili na najljepši mogući način, u Zagrebu i to na Kranjčevićevom stadionu. Još jedan njihov koncert za pamćenje snimljen je i objavljen ove godine na Blu-rayu, ujedno i prvom takvom izdanju Prljavog kazališta, te na dvostrukom CD-u.
“Sve što je nastalo bilo je unutar našeg druženja iz nekih naših priča, a neke su pjesme nastale i u tramvaju pogotovo one na albumu ‘Crno bijeli svijet’. Bile su to uglavnom noćne vožnje u kojima sam imao mira i inspiracije. Kazalište je imalo takav put da smo se uvijek morali probijati. Imao sam osjećaj kao da igramo američki nogomet i borimo se za taj mali prostor u kojem ćemo se čuti. Iza te upornosti stoji veliki rad, ali vrijedilo je”, rekao je osnivač i autor pjesama Jasenko Houra.

Ove dvije velike obljetnice, 30 godina od legendarnog koncerta na Trgu i 40 godina diskografskih dostignuća, dovoljan su razlog da se članovima Prljavog kazališta dodijeli posebno priznanjeMulti-platinum award, koje im je uručio predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia RecordsaŽelimir Babogredac.
“Drago mi je da smo danas ovdje i da našim prijateljima i glazbenicima koji su svoj život posvetili rock ‘n’ rollu mogu dodijeliti ovo posebno priznanje. Iako su u svojoj karijeri imali već brojna platinasta i dijamantna priznanja, ovo svjetsko priznanje triple Muti-platinum award dolazi u prave ruke. Slaviti ovakve obljetnice velika je stvar”, objasnio je Želimir Babogredac.

Za ovu posebnu vožnju s Prljavim kazalištem vladao je veliki interes zbog čega su jedna kola tramvaja bila premala, a jednako veliki interes vlada i za njihove predstojeće koncerte. Podsjetimo, koncert 18. listopada je rasprodan, a ukoliko još niste kupili ulaznice za 19.10. savjetujemo vam da to napravite čim prije.
Osim sjajnih hitova legendarnih Prljavaca i produkcije koja će biti na svjetskoj razini očekuju vas i brojna iznenađenja organizatora koncerta Star Produkcije te sponzora: Coca-Cole, Badela, Ožujske pivovare i Hrvatske pošte.

Foto: Samir Cerić Kovačević

2362 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail