Novosti

Objavljeno vinilno reizdanje kultnog rock albuma Pop mašine – “Kiselina”

Sedamdesete godine prošlog stoljeća iznjedrile su snažnu rock scenu čije melodije možemo čuti i u glazbi brojnih bendova današnjice.

Jedan od najutjecajnijih bendova jugoslavenske rock scene tog vremena svakako je Pop mašina, sastav koji je gotovo nemoguće postaviti unutar granica samo jednog žanra. Stekavši veliku popularnost upravo zbog koketiranja s hard rockom, jazzom, psihodelijom i bluesom, ovaj beogradski bend ostavio je neizbrisiv trag s dva objavljena studijska albuma, a posebice s prvijencem simboličnog naziva “Kiselina”. 50 godina nakon objave ovog albuma, diskografska kuća Croatia Records s velikim ponosom objavljuje vinilno reizdanje “Kiseline” na 180-gramskom vinilu. Snimke revitalizirane u studiju Abbey Road jamče audiofilsku kvalitetu zvuka, a ovom kultnom albumu daju oblik kakav oduvijek zaslužuje.

Od samih početka postojala je ideja da ‘Kiselina’ bude konceptualni album, pa su svi tekstovi predstavljali vezivno tkivo, bez obzira što muzika nije bila žanrovski generirana, već je odražavala sfere interesiranja Pop Mašine – od hard rocka, akustike do jazz-rocka. Zbog toga se ‘Kiselina’ nikada nije mogla svrstati u jedan žanr, već je bila žanr za sebe. Sniman i dovršavan u nemogućim uvjetima, stalno je bio pod pristiskom da možda nikada neće izaći jer ‘takva muzika nikoga ne zanima’. Poslije odlaganja od pola godine, pred samu Novu godinu pušten je u dvije najvažnije beogradske prodavnice, a 30. i 31. prosinca rasprodana je čitava naklada koja nikada nije ni stigla izvan Beograda. 50 godina kasnije, po prvi put ‘Kiselina’ zvuči onako kako treba, kao jedinstveni dokument vremena koji zub vremena nije nagrizao i živi novi život u punom sjaju.“, izjavio je Robert Nemeček, jedan od osnivača Pop mašine.

Postava benda koju čine Zoran Božinović, Robert Nemeček i Mihajlo Popović najdugovječnija je i najuspješnija, a iza sebe ostavlja jednu od najvažnijih ploča u povijesti diskografije ovih prostora. Svi ljubitelji rock glazbe imat će priliku podsjetiti se kako uspješnice “Na drumu za haos”, “Mir”, “Tražim put” i “Slika iz prošlih dana” još uvijek zvuče nevjerojatno svježe, iako je od njihove objave prošlo čak 50 godina.

Vinilno reizdanje albuma Pop mašine – “Kiselina” u prodaji je po cijeni od 149 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i na webshopu.

545 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail