Novosti

Najveći hitovi i raritetne snimke sevdaha na novoj kompilaciji iz edicije 50 originalnih pjesama

Croatia Records nastavlja s predstavljanjem novih izdanja u sklopu iznimno bogate edicije 50 originalnih pjesama. Nakon što su krajem prošle godine objavljeni najveći folk hitovi iz bogatog kataloga Jugotona, došlo je vrijeme i za sevdah koji je još od samog osnutka 1947. godine Jugoton objavljivao. Prvotno je to bilo na tadašnjim shellac pločama, a onda i na standardnim singlicama s 45 okretaja u minuti te 12 inčnim LP pločama. 

“Ako bih morao opisati sevdah u nekoliko riječi onda bi to bile patnja, bol, ljubav, radost melodičnost, smirenost i u konačnici ćeif. Ta riječ koju bosanski narod često zna koristiti prilikom nekakvog dobrog raspoloženja i ugode. A ima li veće ugode od sevdaha, iskonske melankolije, tradicije koja nikada neće umrijeti?! Sevdah nikada nije umro, samo je dobio jedan drugi oblik, iako je ona izvorna sevdalinka nešto poput prvog bakinog kruha, mamine krumpiruše, turske kafe, bureka ili ćevapa na Baščaršiji. Dakle, ćeif, odnosno što bi današnji naraštaji rekli – jedna vrsta hedonizma.”opisuje popularnu sevdalinku u uvodu izdanja Nikola Kneževićglazbeni urednik Croatia Recordsa.

Safet Isović, Zaim Imamović, Nada Mamula, Zehra Deović, Himzo Polovina, Nedeljko Bilkić, Nedžad Salković, Beba Selimović, Meho Puzić, Silvana Armenulić, Predrag Živković Tozovac, Radmila Dimić, Zora Dubljević, Rade Mladenović, Šerif Manko, Milica Popović, Dušan Nikolić, Husein Kurtagić, Zumra Mulalić, Nadežda Cmiljić, Nestor Gabrić, Ljubica Berak i Aleksandar Trandafilović dio su ove trostruke kompilacije koja nosi podnaslov prema jednoj od najljepših sevdalinki, Voljelo se dvoje mladih. A sevdah upravo to i jest – često posvećen njoj ili njemu, voljenoj osobi, izgubljenoj, osvojenoj, mjestu, gradu, rijeci, planini, svemu onome što je prirodno i što nas prirodno okružuje, ono što u nama izaziva određene emocije. Zato je sevdalinka uvijek iskrena, nepatvorena, rekli bi u narodu – od srca i iz srca.

Osim naslovne Voljelo se dvoje mladih na kompilaciji se mogu čuti i brojni drugi hitovi sevdaha poput Tebi majko misli leteNe klepeći nanulamaMujo kuje konja po mjesecuDa zna zoraKraj VrbasaZvijezda tjera mjesecaMoj dilbereĐul ZulejhaStade se cvijeće rosom kititi, U Stambolu na Bosporu, Omer Beže na kuli seđašeOj Safete Sajo, Sarajlijo i druge, dok se za nekim originalnim izvedbama moralo posegnuti duboko u arhivu Jugotona. Primjerice, prva zabilježena interpretacija pjesme Kolika je jahorina planina (1952.), koju izvodi Nada Mamula, skinuta je sa shellac ploče i nalazi se na ovoj kompilaciji. Tu su i druge, originalne interpretacije koje su ponovno skidane s originalnih medija i remasterirane samo za ovu prigodu, a sve je sjajno odradio producent Mauro Širol iz Croatia Records studija.

“Glazba se prenosi s koljena na koljeno, pa tako i sevdalinka, jedna od najposebnijih narodnih pjesama našeg naroda, a pri tome mislim na narode bivše države, odnosno država koje su nastale raspadom Jugoslavije. Sevdah je jedinstven, sevdah je ljubav, sevdah je ćeif i u konačnici – sevdah je život. A takav život vrijedi živjeti. Vrijedi uputiti se na putovanje, zemljama sevdaha i bluesa. I melankolije. Crne žuči!”piše Nikola Knežević u knjižici izdanja.

Kompilacija 50 originalnih pjesama: Sevdah – Voljelo se dvoje mladih dostupna je na svim popularnim streaming servisima, a uskoro će biti u prodaji i na trostrukom CD-u.

Pronađite na Deezeru. 

2777 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail