Novosti

Na rođendan Vlade Divljana Croatia Records i PGP RTS oživjeli Fantastičnu četvorku – Vladu, Gileta, Pika & Švabu!

“Srećan ti rođendan, žele bube i ptice, i njima je srećan dan – srećan ti rođendan”, kaže refren pjesme “Srećan ti rođendan” koju je prije 28 godina napisao Vlada Divljan, legendarni frontmen Idola i jedan dio Fantastične četvorke zvane Vlada, Gile, Piko & Švaba. Vlada bi danas proslavio 61. rođendanNapustio nas je prije 4 godine, a tuga nikada nije prestala. Izdanje “Lutka koja kaže ne”, na kojem je Vlada autorski pokazao svoju briljantnost, od 1991. godine do danas, spletom okolnosti, nije dobilo svjetla reflektora kakva zaslužuje. Stoga je Croatia Records u suradnji s PGP RTS-om, a uz potporu Srđana Gojkovića Gileta, Ivana Pika Stančića i Zorana Radomirovića Švabeodlučila remasterirati i reizdati ovaj kultni album.

“Croatia Records nedavno ponovno oživljava prednovovalnu grupu Zvuk ulice pa na jednom mjestu možemo vidjeti glazbene velikane kao što su Zdenko Kolar i Kokan Popović iz Idola, te producent Dušan Kojić Koja. Kao da je to bio okidač za nešto potpuno neočekivano, oživljavanje nekih starih materijala koji su izvađeni doslovno iz naftalina, prisjećanje na neka stara vremena i skidanje crnog vela s jugoslavenske rock scene…38 godina kasnije Vlada, Gile, Piko & Švaba ipak i dalje žive, glazbom,  svevremenskim pjesmama koje će komunicirati s nekom mlađom generacijom. Pjesme su se duhom vratile na pozornicu, a originalna glazba konačno završava na fizičkom izdanju koje ova Fantastična četvorka i zaslužuje, doduše u modernom formatu, ali obogaćenom, baš kao što su oni obogatili regionalnu glazbenu scenu svojim prisustvom već desetljećima.” – piše u knjižici Nikola Knežević, urednik izdanja.

“Materijali su prošli nezapaženo kao žrtva neke životne situacije i vremena u kojem je nastajao. No, postoje obožavatelji koji se kunu u album i koji s vremena na vrijeme priđu na nekom koncertu te pričaju o njemu i pitaju se zašto se ne objavi na CD-u. I sada konačno poslije toliko godina stigla je prilika da se on u nekom normalnijem vremenu pojavi” – Gile
“Vlada je jako puno dao sebe ovom albumu i ta nesretna okolnost da se on oprosti od nas još je samo pojačala želju da se materijal objavi, te da ljudi koji vole i kupuju glazbu imaju još jedan kapitalan primjerak u svojoj kolekciji” – Piko

“Pruža”, “Hej ti (Zašto onda nismo zajedno)”, “Lutka koja kaže ne”, “Spavaj anđele moj”, “O čemu ona sanja”, “Srećan ti rođendan” i druge s vremenom su stekle kultni status, a 28 godina kasnije dobivaju zasluženu pozornost. I kako bi na kraju knjižice napisao Nikola Knežević – “Vlada, Gile, Piko & Švaba nisu samo glazbenici, umjetnici, velikani, rockeri, oni su Lusteri koji svojom glazbom i danas obasjavaju naše prostore, oni su Fantastična četvorka koja nikada neće biti zaboravljena, lutka koja je znala reći ne kad je to bilo potrebno. Spavaj Vlado, anđele naš – živjela zauvijek glazba Vlade, Gileta, Pika & Švabe!” 

Reizdanje “Vlada, Gile, Piko & Švaba – Lutka koja kaže ne” možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 79 kuna.

Foto: Privatni album Pika Stančića

1571 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail