Top novosti

Matija Dedić dobitnik nagrade Hrvatskog društva skladatelja

Naš najbolji jazz pijanist, Matija Dedić, dobitnik je nagrade Miroslav Sedak-Benčić Hrvatskog društva skladatelja za 25. obljetnicu umjetničkog djelovanja u Hrvatskoj i u svijetu kao autor-interpret i za autorski album Influences snimljen za američkoga nakladnika (Alliance Records).

Tim povodom Matija je u ZKM-u održao koncert putem live streama te podsjetio na početak svoje karijere i djelovanje u Boilers Quartetu, a uz njega su nastupili Saša Nestorović na saksofonu, Kruno Levačić na bubnjevima, Zvonimir Šestak na kontrabasu i trubač Davor Križić.

Od svoje osamnaeste godine sam zaljubljenik u jazz, to sam ja u dubini duše, a ZKM je najbolji prostor za koncerte, iako joj je namjena kazališna. Ovdje sam snimio i svoj DVD Matija svira Arsena na koji sam jako ponosan“, rekao je Matija Dedić.   

Dobitnik je više od trideset nagrada Porin te ostalih strukovnih nagrada, a veliki doprinos dao je i promociji uglednih hrvatskih autora čije skladbe izvodi i kojima je posvetio albume: Arsenu Dediću, Dori Pejačević i Gibonniju. Osim što je zaljubljenik u glazbu, malo je poznato da Matija Dedić obožava košarku.

S 13 godina sam vidio Dražena Petrovića i pamtim prvi dolazak Real Madrida u zagrebački Dom sportova. Zaljubio sam se u taj sport i dan danas ga pratim, to je moj bijeg od glazbe. Dosta sam vremena proveo na košarkaškom terenu i zabijao koševe. Mislim da kući imam oko 400 DVD-a NBA lige, a imam i dres Dedić GAC broj 6 za uspomenu. Na jednom od mojih rekreativnih treninga u Grazu, gdje sam studirao, vidio me trener i pozvao u svoj klub. Bio sam najniži igrač, ali mlad, brz i precizan.“, otkrio je Matija.

Foto: Robert Gojević

741 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail