Top novosti

“Kamen puca, pjesma putuje…” – kompilacija najljepših i najznačajnijih domoljubnih pjesama

Croatia Records predstavlja kompilaciju nekih od najljepših i najznačajnijih domoljubnih pjesama povodom obilježavanja trideset godina pada Vukovara – “Kamen puca, pjesma putuje…”.

Istoimena HRT-ova glazbeno-razgovorna emisija, koja će se emitirati na Prvom programu HTV-a u subotu 20. 11. 2021. s početkom u 20:10 sati, naslovljena je prema jednom od stihova najpoznatije i najslušanije hrvatske domoljubne pjesme iz devedesetih, “Moje domovine”. Napisana 1991. u koautorstvu Zrinka Tutića i Rajka Dujmića te u izvedbi Hrvatskog Band Aida postala je svojevrsnom himnom hrvatskog osamostaljenja i borbe za slobodu.

Dakle, tri desetljeća od njezina nastanka u tjednu u kojem se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, HRT, kako je najavljeno, u prigodnoj glazbenoj-razgovornoj emisiji, donosi izbor pjesama koje su obilježile devedesete te su u međuvremenu postale trajnom baštinom hrvatske zabavne, pop i rock glazbe. Emisiju je osmislila i izbor priredila urednica Elizabeth Homsi, scenarij potpisuje Boško Picula, a režiju Danko Volarić. Producent je Petar Krešimir Peras.

Na diskografskoj kompilaciji nalazi se svih dvadeset svevremenskih hitova u izvornim verzijama koje su snimili Hrvoje Hegedušić, Tomislav Ivčić, Đani Maršan, Dražen Žanko, Meri Cetinić, Zlatni dukati, Miroslav Škoro, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Vladimir Kočiš Zec, Psihomodo pop, Vice Vukov, Doris Dragović, Put, Daleka obala, Radojka Šverko, Tomislav Bralić & Klapa Intrade, Marko Perković Thompson, Prljavo kazalište i Hrvatski Band Aid.

Sve ove pjesme nastale su budeći nadu i ohrabrenje, čime su osvojile mnogobrojne slušatelje u najtežim trenucima rata, a i danas se veoma rado slušaju i izvode. Svih dvadeset zadužilo je hrvatsku glazbenu povijest i ostavilo neizbrisiv trag, kako u ratnim vremenima, tako i u srcima hrvatskog naroda. Shodno tome, emisija “Kamen puca, pjesma putuje…” donosi podsjećanje na glazbenu i izvođačku raznolikost kao i glazbeno autorstvo tog vremena uz stručni komentar bivšeg dugogodišnjeg urednika i direktora programa diskografske kuće Croatia Records, Siniše Škarice, koji je i urednik diskografskog izdanja.

1840 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail