Novosti

Jedinstvena audio-vizualna priča Sare Renar u KSET-u za proslavu 10 godina karijere

Proteklog četvrtka, 13. travnja, kantautorica Sara Renar okupila je proširenu postavu svojeg pratećeg benda i nastupila u klubu KSET na koncertu kojim je proslavila 10 godina itekako uspješne karijere.

Prošlo je 10 godina i od prvog studijskog albuma (“Djeca”) ove ponajbolje hrvatske i regionalne kantautorice. Tada pojam one-girl ili one-man benda nije bio proširen na glazbenoj sceni, stoga je Sara bila nekima inspiracija i uzor u sljedećim godinama svojeg djelovanja. A u 10 godina karijere postigla je puno toga, nekoliko puta je bila nominirana za nagradu Porin, jednom je i osvojila statuu, sa svojom glazbom obišla je dobar dio Europe, sudjelovala u brojnim glazbenim i konceptualnim projektima, a njezin zadnji studijski album “Šuti i pjevaj” doveo ju je do najveće diskografske kuće u ovom dijelu Europe, Croatia Recordsa. Neki su glazbeni kritičari, poput Vedrana Harče s portala Ravno do dna, Dubravka Jagatića iz Nacionala i Karla Rafanelija s portala Music Box, proglasili ovaj album najboljim, odnosno u najmanju ruku najvažnijim ili najhrabrijim u karijeri, kako zbog svoje jasne poruke, tako i zbog konceptualnosti i ekperimentiranja. “Šuti i pjevaj” dobio je i remix album, a potom završio i na vinilu.

Foto: Marina Uzelac

Pjesme s tog albuma činile su jezgru koncerta održanog u KSET-u, ali su izvedene u drugačijim, još bogatijim aranžmanima. Uz Dimitrija Simovića na synthu, gitarama i drum padu, koji čini stalnu koncertnu postavu, uz Saru su na pozornici još bili Igor Pavlica na trubi i Marko Lucijan Hraščanec na saksofonu i klavijaturama, a koncert nije mogao proći bez Vedrana Peternela koji je stajao iza miks pulta te dodatnih zvukova i sampleova koji su dodatno obogaćivali koncert. “Šuti i pjevaj”, “Marija budi oprezna”, “Hana je već dugo budna”, “Držali smo se za ruke”, “Kapital”, “Medeja” i drugim pjesmama s novog albuma pridružile su se i stare uspješnice koje možda i ne izvodi toliko često na zadnjim koncertima, barem ne u ovakvim aranžmanima. Među njima su pjesme “Trag”, “Čuvaj svoje pjesme”, “Bok”, “Razmak” i one najpoznatije ili najhitoidnije “Tišina” i “Jesen” koje smo imali prilike čuti na basu. Zvučna slika koncerta bila je impresivna, kao i postavke svjetla, stoga je Sara u suradnji s Croatia Recordsom cijeli koncert snimala i bit će ove godine objavljen u audio i video formatu. Bila je to jedinstvena audio-vizualna priča Sare Renar.

Foto: Marina Uzelac

Ispunjen prostor KSET-a jasan je pokazatelj da Sara gdje god da dođe ima veliku podršku publike, a za ovakvu glazbenicu velika je stvar što je samo u 10 godina puno toga postigla  i stvorila međunarodnu karijeru. Klišejski rečeno, samo nebo joj je granica, ali doista jest tako. Prvih 10 godina je iza Sare Renar, a samo je pitanje vremena kada će nam otkriti nešto novo i opet unikatno.

Naslovna fotografija: Marina Uzelac

 

519 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail