Novosti

In Memoriam – Vera Svoboda (1936. – 2024.)

U 88. godini života napustila nas je jedna od najznačajnijih pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama, Vera Svoboda.

Rođena je 1936. godine u Osijeku gdje je pohađala Glazbenu školu Franjo Kuhač. Diplomirala je Engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati na Radio Osijeku već sa šesnaest godina, a 1953. godine i u kazališnim predstavama. Kasnije je nastupala na brojim festivalima zabavne i tamburaške glazbe.

Gotovo sve albume objavila je za Jugoton/Croatia Records. Prvu singl ploču Slavonske narodne pjesme objavila je 1965. godine, a prvi studijski album, nazvan jednostavno Vera Svoboda, objavila je 1971. godine za tadašnji Jugoton. Od tada do danas objavila je gotovo 18 albuma i nekoliko kompilacija poput Zlatne kolekcije i The best of collection na kojem su se našle pjesme “Na te mislim”, “Ima dana”, “Dan planetan kao lan” i ostale.

Vera Svoboda bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u bivšoj državi u 70-ih godina. Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna čitav život. Bila je vezana za svoj rodni Osijek cijeli život, a slavonskim zavičajnim pjesmama oduševljavala je publiku i van granica Hrvatske. Zanimljiv je i podatak kako je od 1990. održala gotovo 400 humanitarnih koncerata. Od samih početaka pratio ju je suprug, muzikolog, skladatelj i glazbeni urednik Julije Njikoš, sve do svoje smrti 2010. godine. Vera Svoboda dobitnica je brojih nagrada i proznanja. Po izboru slušatelja Zabavnog radija iz Dugog Sela izabrana je za pjevačicu stoljeća narodnih i starogradskih pjesama. Dobitnica je državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturia, Porin za životno djelo uručen joj je u Osijeku 2022. godine.

Počivala u miru!

695 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail