Top novosti

Amira Medunjanin – For Him and Her – jedinstveni hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić na svim streaming servisima

For Him and Her novi je studijski album world music dive Amire Medunjanin od danas dostupan svim streaming servisima. U fizičkoj prodaji album će se naći 24. lipnja. For Him and Her jedinstveni je hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić – 12 njihovih pjesama u interpretaciji Amire Medunjanin jednostavno očarava.

U knjižici izdanja Petar Peca Popović, poznati novinar, rock kritičar i publicist, biranim riječima piše: “Potreba za gajenjem moćnog goriva za svoju dušu nema direktne veze sa karijerom ni statusom. Vezana je za pronalaženje autentičnog sebe. Strast je uzvišena umetnost patnje zbog onog što voliš. Ljudi su takvi kada u nešto čime se bave ulažu najveće životne vrednosti i odista uživaju kada se time bave.To načelo prepoznajem u najnovijoj kolekciji Amire Medunjanin. U dvanaest izabranih pesama ona Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, kolosalnim pojavama jugoslovenske estrade i poslednjim istinskim reprezentima kafanske muzike, odaje znake dubokog ličnog poštovanja.”

Svirajte mi tiho, tiše prva je pjesma s kojom nas Amira uvodi u svijet “kafanske muzike”. Kako piše Petar Peca Popović dalje: “Kafana, mehana, bircuz, konoba, gostiona, taverna ili birtija na našim prostorima oduvek označava mesto gde se najlepši dani proživljavaju noću.  /…/ Kafana je bila i jeste vrsta oaze, gde još postoji kult prvosveštenika mikrofona. Tu se gaji druga vrsta popularnosti, a duša gosta posebno vrednuje.” Osim spomenute Svirajte mi tiho, tiše na albumu se nalaze Tomini i Silvanini evergreeniJa nemam prava nikoga da volimČekaj meŠta će mi život, Što je tužna tako ova noćRane moje, Kad se voli, što se rastajeSrećo mojaDankaDva smo sveta različitaŠto te večeras nema Umoran sam od života.

“Nije slučajno ova ploča posveta Tomi i Silvani. Ima u njihovim putevima i životima, prijateljstvu i saradnji nešto što toj muzici i zajedničkoj sudbini daje dimenziju prave bajke. Ako je on novokomponovanoj muzici navukao odelo gubitničke šansone, ona je tu tvorevinu satkanu od tuge i istine svojim nadahnućem i veštinom ozvaničila kao žensku verziju kafanske molitve. Njihovi glasovi u tim pesmama vremenom su postali otkucaji mnogih srca. /…/ Te karijere se rimuju sa legendom. Bajka rasuta do granica našeg jezika, senzibiliteta i prokletstva. Na kraju poraženi a nezaboravljeni”, piše Petar Peca Popović odajući svojim tekstom počast Tominim i Silvaninim karijerama i pjesmama, jednako kao što to svojim glasom na novom studijskom albumu For Him and Her čini Amira Medunjanin.

Toma Zdravković

Album For Him and Her snimljen je u Bostonu (SAD) u studiju Big BlueSound dok je dio instrumenata snimljen u Beogradu i Mostaru (Studio Coda i Mostar Rock School). Na albumu su sudjelovala eminentna glazbena imenaShyrkhan Agabeyli (bas), Bojan Zulfikarpašić (perkusije i Moog Matriarch), Predrag Vasić (gitare i mandolina), Ismail Lumanovski (klarinet), Mustafa Šantić (harmonika), Vladimir Ćuković (violine) i Pantelis Stoikos (truba). Realiziran u suradnji s partnerom projekta Stars & More i u izdanju Croatia Recordsa, For Him and Her diskografski je dragulj i sasvim sigurno jedan od albuma godine.
Naslovna fotografija djelo je Vojislava Đorđića (Town Hill Colony) dok je za likovno oblikovanje zaslužan Tarik Zahirović (Ideologija, Sarajevo).

“Vrhunski interpretatori izabranu pesmu doživljavaju na krajnje intiman način ne stideći se da pred publikom strasno reprodukuju sve njene sadržaje i nijanse dok i poslednji slušalac ne prepozna osećаnja, ljubav, čežnju i bol, ali neretko i nostalgiju za nekim vremenima, običajima i dragim ljudima. Amira Medunjanin poseduje to čudo u sebi. Njeno pevanje je čin slavljenja pesme, retka sposobnost da se u grudima smrtnika zaljulja klatno duševnog uzbuđenja”, piše Petar Peca Popović.Amirin novi studijski album definitivno će naću put do mnogih srca, potvrditi je opet kao jedan od najdistinktivnijih glasova na svjetskoj world music sceni.

Silvana Armenulić

Novi studijski album Amire Medunjanin u prodaji će biti diljem regije 24. lipnja. Sredinom srpnja u prodaji će biti i bogato opremljeni dvostruki vinil.

 

Amira Medunjanin – For Him and Her

null

5154 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail