Top novosti

22 Porina izvođačima i izdanjima Croatia Recordsa – najveći pobjednici Urban&4 i J.R. August!

Izvođači i izdanja Croatia Recordsa pomeli su konkurenciju na dodjeli 27. glazbene nagrade Porin. Godina 2019. bila je u znaku brojke 22 jer je toliko statua otišlo u ruke glazbenika, producenata i izdanja koji su vezani uz ovu najveću regionalnu diskografsku kuću. Najveći pobjednici Porina su Urban& 4 s pet nagrada i J.R. August s tri. Riječki glazbenik s nevjerojatnom karijerom, Damir Urban, sa svojom Četvorkom, ali i Zagrebačkom filharmonijom, zasluženo je briljirao dodjelom nagrada, prije svega uvodnom izvedbom hita Iskra koji je dobio 2 Porina (Pjesma godine i Najbolja izvedba grupe s vokalom). Izdanje Urban&4 & Zagrebačka filharmonija (Croatia Records / Cepelin Media) iz Lisinskog proglašeno je najboljim koncertnim albumom (producenti Ante Gelo i Goran Martinac) i dobilo je Porin za najbolju snimku (Goran Martinac), dok je Ante Gelo koji je aranžirao skladbu Sutra ćemo pričati osvojio nagradu za najbolji aranžman.

Iako debitant na Porinu, J.R. August već godinama oduševljava publiku, a kruna karijere je album Dangerous Waters (objavljen na CD-u i vinilu) koji je prepoznala i glazbena struka te mu omogućila čak tri Porina u kategorijama Album godine, Najbolji album alternativne glazbe (producent Nikola Vranić) i Najbolji novi izvođač. Poseban je ovo uspjeh za J.R. Augusta prije svega zbog činjenice kako je u pitanju njegov album prvijenac s pjesmama snimljenima u potpunosti na engleskom jeziku, a ujedno je ovo i potvrda njegovog nemjerljivog talenta o kojem će se još dugo pričati

Od ukupno tri nominacije sve tri nagrade dobilo je izdanje Povratak prvoj ljubavi / Return to the First Love Tihomira Popa Asanovića i Prijatelja koji je odnio titulu najboljeg albuma klupske glazbe (producent Duško Mandić). Zajedno s Urbanom&4 dobio je Porin u kategoriji Najbolja snimka (Noć u klubu), dok je Duško Mandić, producent albuma, slavio u kategoriji Najbolja produkcija.

Foto: Goran Berović

Identičan broj kristalnih statua dobio je i cijenjeni Zagrebački gitarski trio za svoje izdanje 35 godina. Odnijelo je titulu najboljeg albuma klasične glazbe i najbolje produkcije albuma klasične glazbe (producenti Darko Petrinjak, Goran Listeš i Ištvan Romer), a skladba J. S. Bach: Trio sonata BWV 1037 za dvije gitare i kontrabas – adagio dobila je Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe.

Godina 2019. bila je i u znaku Vanne i njezinog albuma Izmiješane boje (producenti Goran Kovačić i Ante Gelo) koji je proglašen najboljim albumom pop glazbe, ali i Mije Dimšić koja je zajedno s Markom Toljom osvojila Porin za najbolju vokalnu suradnju (Sva blaga ovog svijeta). Po prvi put dobitnica ove glazbene nagrade je i izvrsna interpretatorica sevdaha Amira Medunjanin koja je slavila u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba (Što te nema). Sjajno instrumentalno izdanje Timeline iznimno talentiranog gitarista Ivana Pešuta, koji je i producent albuma, odnijelo je nagradu za najbolji instrumentalni album.

Svake godine nekoliko nagrada odnesu kompilacijsko-festivalska izdanja Croatia Recordsa, a petu godinu zaredom Porin za najbolji album klapske glazbe dobiva Festival dalmatinskih klapa – Omiš (nove skladbe). Treću godinu zaredom nagradu za najbolji album s raznim izvođačima odnosi i najstariji hrvatski festival – Zagrebački festival, a najbolji tematsko-povijesni album je Arsen Dedić: Rane godine (kronologija 1962. – 1964.) autora Siniše Škarice, dugogodišnjeg i najboljeg glavnog urednika Croatia Recordsa.

Najsvečaniji trenutak 27. dodjele glazbenih nagrada Porin bio je uručenje statua za životno djelo urađenih od bračkog kamena. Mnogi se slažu kako je ova nagrada trebala odavno biti u rukama Josipe Lisac, ali je tek stigla ove godine. Na sceni je više od 50 godina, a svojim naglašenim pjevačkim identitetom koji je spoj različitih glazbenih stilova te specifične boje glasa i raspona koji seže od kontraalta do soprana, svih tih desetljeća dostojno i veličanstveno je na vrhu. Tijekom bogate karijere dobila je čak 22 Porina, a sada se kolekciji pridružio i ovaj za životno djelo. Josipa doista i jest životno djelo, svojeg, ali i naših života. Ili što bi rekao Siniša Škarica – Njezino Veličanstvo Josipa Lisac. Stoga, njezinu glazbu valja slušati jer je upravo ona ogledalo njezinog veličanstva.

Uz Josipu Lisac, Porin za životno djelo dobio je i Tomislav Uhlik, skladatelj i dirigent koji je također dao izniman doprinos hrvatskoj glazbi. Čestitamo oboma, ali i svim ostalim dobitnicima 27. glazbene nagrade Porin čija je svečanost po prvi put upriličena isključivo
putem televizijskih ekrana 
zbog globalne pandemije koronavirusa. Ali to nije spriječilo glazbenika da proslave, doduše malo kasnije nego uobičajeno, diskografsku i glazbenu 2019. godinu.

Svakako treba istaknuti i brojne nastupe na dodjeli nagradau, a među ostalima svojim izvedbana ovu svečanost obilježili su Urban&4, Mia i Marko Tolja, Opa Opasnost, Lu Jakelić, Antonela Doko, Damir Kedžo, J.R. August i Vanna, dok su se brojni glazbenici pridružili i u posebnom glazbenom hommageu Josipi Lisac.

2094 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail