Novosti

Proglašeni najuspješniji vinili 2019. godine

Posebna epizoda radijske emisije Svijet diskografije uglednog voditelja Zlatka Turkalja, posvećena proslavi 25. rođendana Hrvatske diskografske udruge emitirana je jučer iz vrta Croatia Recordsa. Tom prilikom dodijeljena su priznanja izvođačima čiji su vinili bili najuspješniji u 2019. godini. 

Top-listu vinila na mjesečnoj razini donosi Hrvatska diskografska udruga temeljem podataka o prodaji vinila sa svih prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Ova je top-lista jedan od pokazatelja da Hrvatska diskografska udruga svoje aktivnosti provodi na temelju relevantnih i aktualnih zbivanja, a kako su te aktivnosti izgledale 1995., kada je Udruga osnovana, za Svijet diskografije predstavili su jedni od osnivača Udruge, Hrvoje Markulj i Branko Paić.

A kako djelovanje izgleda danas, ispričali su Maja Vidmar Klarić, direktorica Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF-a) i predsjednik Hrvatske diskografske udruge, Želimir Babogredac koji je ponosno proglasio album Majko zemljo Tihomira Popa Asanovića najuspješnijim vinilnim izdanjem zimskog razdoblja 2019. godine, a ujedno i najprodavanijim vinilom cijele 2019. godine.

Priznanje za najuspješnije vinilno izdanje proljeća 2019. zasluženo je došlo u ruke velike dive, Josipe Lisac za album Tu u mojoj duši stanuješ… koja je s veseljem primila ovu vijest i slušatelje Svijeta diskografije obradovala zanimljivostima iz svoje bogate glazbene karijere.

Da vinilna izdanja mogu biti popularna i među mlađom publikom urbanog izričaja koja glazbu sluša putem različitih medija, potvrdilo je i posebno priznanje za Vinil ljeta koji je pripao Vojku V za njegovu uspješnicu Vojko.

Zadnje posebno priznanje za značajan uspjeh tijekom jesenskog perioda 2019. godine dodijeljeno je za album Daleke obale, Uspomena: sve najbolje uživo, a nagradu je primio član grupe, Boris Hrepić Hrepa.

Na samom je kraju voditelj Zlatko Turkalj uručio i posebno priznanje Hrvatskoj diskografskoj udruzi za 25 godina uspješnog rada i promicanja hrvatske glazbe, koje je u ime Udruge preuzeo njezin predsjednik, Želimir Babogredac. Ovo priznanje još jedan je od brojnih pokazatelja velikog značaja Hrvatske diskografske udruge u hrvatskoj glazbenoj industriji.

 

 

2951 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail