Top novosti

Croatia Records i ove godine osvojila najviše Porina

Čak 13 glazbenih nagrada Porin završilo je u rukama izvođača, autora, producenata, glazbenih urednika i suradnika diskografske kuće Croatia Records, čiji je doprinos hrvatskoj glazbi u najtežoj pandemijskoj godini na ovaj način prepoznat. 

29. dodjelu Porina obilježilo je opće oduševljenje glazbenica i glazbenika atmosferom pod svjetlima reflektora u Gradskome vrtu u Osijeku i fantastične glazbene izvedbe na veličanstvenoj pozornici.

Damir Urban i njegova četvorka s albumom “Lipanj, srpanj, kolovoz” osvojili su čak četiri Porina, i to one najznačajnije! Statuu su dobili u kategoriji Album godine, dok je pjesma “Sama” proglašena Pjesmom godine. Da se radi o najznačajnijem izdanju 2021. govore i nagrade za Najbolju izvedbu grupe s vokalom za pjesmu “Sama” te Porin u kategoriji Najbolji album rock glazbe.

Za Najbolji jazz album Porina su dobila oba nominirana izvođača Croatia Recordsa u toj kategoriji. Šimun Matišić Quintet dobio je statuu za album “Tribute to B.P.” kojega producentski potpisuju Goran Martinac i Šimun Matišić, a Zvonimir Šestak Groove Assembly je Porina dobio za album “In the Pocket”, čiju produkciju potpisuje sam Šestak. Još dvije statue osvojio je Šimun Matišić Quintet, i to za Najbolju skladbu jazz glazbe za pjesmu “In Grožnjan, After all These Years” te za Najbolju izvedbu jazz glazbe za “With Pain I Was Born”.

Klaudija Čular, glazbena urednica Croatia Recordsa, osvojila je Porin za Najbolji tematsko-povijesni album “Rajko Dujmić – Antologija”, bogato box-set izdanje pjesama jednog od najvažnijih autora u hrvatskoj glazbenoj povijesti. Izdanje “55. Festival Dalmatinskih Klapa Omiš 2021.” nagrađeno je Porinom za Najbolji album klapske glazbe, dok je sjajni Dado Marinković dobio čak dva Porina. Jednog u kategoriji Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) za album “My life”, a drugog u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe) za skladbu “Take te te”. U kategoriji Najbolji album klasične glazbe Porina je osvojio Nikola Fabijanić & Acoustic Project Strings za izdanje “Koncert za saksofon i gudače”.

U glazbenom dijelu programa nastupili su, među ostalima, i izvođači Croatia Recordsa – Damir Urban, Vanna, Tina Vukov, Daria Hodnik, Nela, Zvonimir Šestak i Šimun Matišić, TS Berde Band i Vokalni ansambl Brevis.

Najveća moguća počast odana je Porinom za životno djelo Juri Stubliću i Veri Svobodi, a posthumno je dodjeljena i prerano preminulom pjevaču Parnog valjka, legendarnom Akiju Rahimovskom, simbolično pred koncert u njegov spomen koji će se održati ove subote u Areni Zagreb.

Fotografije: Julien Duval – Porin službene fotografije 

1041 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail