Vanna (Ivana Ranilović) prvi put javno nastupa 1980. na smotri mladih talenata, a u narednim godinama osvaja prve nagrade na raznim festivalima. U Zagreb se seli 1989. godine, gdje uz redoviti studij, nastupa u radijskoj emisiji Demo X autora i voditelja Bahrije Golubovića. U suradnji s talentiranim glazbenim istomišljenikom Ilanom Kabiljom osniva duet Ilan & Ivana te snimaju desetak pjesama, od kojih najzapaženija postaje Zlatna noć, s kojom su nastupili na Zagrebačkom festivalu 1990. i osvojili Zlatnu notu – prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda u večeri debitanata, što je ujedno i početak Vannine profesionalne karijere. Godine 1990. Vanna pristaje pjevati prateće vokale u tada neafirmiranoj grupi ET, koju su činili Boytronic Da’Real, Skyrocker i DJ Fresh Jay i ubrzo postaje punopravni član banda. Prvi uspjeh Electro Team postiže s pjesmom „Molitva za mir“, koja postaje jednom od najpopularnijih domoljubnih pjesama. U ljeto 1992. objavljuju debitantski album Electro Team, nastupaju na DMC (Disco Mix Competition) natjecanju u glasovitoj londonskoj diskoteci Ministry of Sound pred zahtjevnom publikom i kamerama MTV-a te priređuju veliki novogodišnji koncert u Domu sportova u Zagrebu. Nevjerojatan uspjeh postižu 1993., kada je premijerno izvedena pjesma „Tek je 12 sati“. Iduće godine drugi i ujedno najuspješniji album, „Second to None“, lansirao je u etere čak osam hit-singlova i ostvario nevjerojatnu dijamantnu nakladu, a Vannu pozicionirao kao najbolju hrvatsku pjevačicu.

Album „Anno Domini 1996“ izlazi tijekom proljeća 1996. i odmah zaokuplja pozornost medija i publike te se i taj album prodaje u dijamantnoj nakladi. Prvi singl, „Ja ti priznajem“, odmah postaje megahitom te potvrđuje status najpopularnije grupe na domaćoj pop sceni. 1994. ET dobiva Porine za najbolju izvedbu grupe s vokalom, za najbolji videospot godine te za najbolji videoprogram. Seriju uspješnih koncerata obilježavaju spektakularnim koncertom u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova. Vanna tih godina osvaja sve moguće vokalne nagrade i priznanja, a bend kulminaciju popularnosti doživljava na Porinu 1995. kada osvajaju najpopularniju nagradu u kategoriji Hit godine pjesmom „Da ti nisam bila dovoljna“. Vanna 1996. godine osvaja Porina za najbolju vokalnu suradnju s Tonyjem Cetinskim za pjesmu „Don’t let the sun go down“. U tom periodu Vanna nastupa u Shakespearovoj tragediji Macbeth, koja je premijerno prikazana na Splitskom kazališnom ljetu u produkciji HNK Zagreb 1995. godine, a iduće godine uz album, objavljena je knjiga Arsena Oremovića koja otkriva tajne njihova uspjeha. U proljeće 1997. ET snima prepjev Madonnine uspješnice „You must love me“. U želji za istraživanjem novih žanrova, Vanna nastupa u TV emisiji I to sam ja, gdje uz instrumentalnu pratnju Plave trave zaborava i Zagreb Jazz Portraita izvodi sedam evergreena country i jazz-standarda. Snimke te emisije izlaze na albumu I to sam ja u izdanju Croatia Recordsa 1997. Tijekom 1998. ET pokušava snimiti svoj novi dugoočekivani i najavljivani album, no nakon nekoliko mjeseci shvaćaju kako ne mogu uskladiti vlastite ideje i ambicije, te je 19. svibnja 1998. objavljen prestanak rada grupe.

Vanna se posvećuje solo karijeri te objavljuje hit singl i spot za pjesmu Ja imam snage za to, te duet s Gibonnijem „Ja ću budna sanjati“. Brižljivo pripreman album nazvan „Ispod istog neba“ konačno izlazi 19. prosinca 1998.. Na albumu se, u mnoštvu suradnika, ističu Gibonni, te autori i producenti Miro Buljan, D’Knock, Ante Pecotić, Nikša Bratoš i Bruno Kovačić. Tijekom 1999. godine održava mnoštvo koncerata, te prvi put osvaja Porin za Najbolju žensku vokalnu izvedbu. Iste godine prvi put nastupa na Zadarfestu s pjesmom „Daj mi jedan dobar razlog“ Ante Pecotića, te osvaja prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, a pjesma ubrzo postaje veliki hit. U ožujku 2000. nastupa na Dori, hrvatskom izboru za pjesmu Europe, gdje s pjesmom Brune Kovačića i Ivane Plechinger „Kao rijeka“ osvaja drugo mjesto sa samo 6 bodova zaostatka za pobjednikom. Iste godine ponovno osvaja Porin u kategoriji Najbolje ženske vokalne izvedbe. Pjesma „Kao rijeka“ postaje jedna od najslušanijih pjesama tog razdoblja te uz hit „Daj mi jedan dobar razlog“ efektna najava novog albuma. Drugi studijski album, pod nazivom „24 sata“, izlazi 12. svibnja 2000. te postaje jedan od najslušanijih i najprodavanijih albuma te godine (zlatna naklada). Hitovi se redaju jedan za drugim.

Nedugo nakon velikog slavljeničkog koncerta u Lisinskom, u 9. mjesecu trudnoće 2000. godine nastupa i pobjeđuje na Dori s pjesmom Tončija Huljića „Strings of my heart“. U proljeće 2001. predstavlja Hrvatsku na izboru za pjesmu Europe u danskom Kopenhagenu, gdje osvaja 10. mjesto.

Novi album najavljuje pjesma „Ne govori sve na glas“, s kojom na Splitsko festivalu osvaja nagradu za najbolju vokalnu izvedbu, a sljedećim singlom „Kao da me nema tu“, četvrti put pobjeđuje na Zadarfestu. Pjesma ubrzo postaje veliki hit. Album naslova „Hrabra kao prije“ na tržište se u izdanju Croatia Recordsa pojavljuje koncem 2003.. Iduće godine pjeva skladbu „Božić bili“ koja se nalazi na soundtracku najgledanije TV serije „Duga mračna noć“ Antuna Vrdoljaka (najavna špica TV serije), za koju je također nominirana kao Najbolja ženska vokalna izvedba na Porinu 2005.

U listopadu 2006. objavljuje novi singl „Početak i kraj“ koji početkom 2007. dolazi na vrhove top lista u Hrvatskoj; na nacionalnoj top listi HrTop20 zadržao se na prvom mjestu osam tjedana, a gotovo šest mjeseci se nalazio u Top 5 i bio pravi Vannin povratak na vrh. Ovaj singl bio je prvi Vannin singl i pravo osvježenje nakon gotovo 2 godine stanke i najavio njen novi glazbeni smjer kojim napusta visoko estetiziranu pop produkciju i okreće se čvršćem zvuku. U ožujku 2007. na radio postajama se počeo emitirati singl „Ledeno doba“ s kojim je početkom lipnja nastupila na 11. Hrvatskom radijskom festivalu. Album „Ledeno doba“ objavljen je 1. kolovoza 2007. kao CD+DVD izdanje, a na DVD-u se nalazi video-program svih novih pjesama, što je prvi takav projekt u Hrvatskoj.

U prosincu 2008., Croatia Records objavljuje Vanninu prvu kompilaciju hitova „The Platinum Collection“ na kojoj se uz njene najveće hitove nalazi i jedna nova pjesma – duet sa Jacquesom Houdekom „Tiha snaga“ s kojom nastupaju u proljeće 2009. na Hrvatskom radijskom festivalu i osvajaju prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Početkom 2010. intenzivno radi na novom albumu kojem, uz Mediteran film njenog supruga Andrije, postaje samostalni izdavač. Na 40-ti rođendan 1. rujna 2010. objavljuje pjesmu „Ljubav putuje pod lažnim imenom“ – najavni singl svog novog studijskog albuma nazvanog „Sjaj“. Album se nakon izlaska u samo 3 tjedna popeo na 2. mjesto najprodavanijih albuma. Slaveći 20 godina karijere radi svoj treći veliki koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog s gostima – glazbenim prijateljima Nenom Belanom i Tonyjem Cetinskim, te mladim nadama Nikolinom Kovačević i Mariom Huljevom. I taj je koncert objavljen kao live DVD+CD u izdanju Mediteran filma.

Sljedećih se godina Vanna još više posvetila vlastitom autorstvu, te objavljuje uspješne autorske singlove Lopov i Probaj, ali i dva uspješna singla Ante Pecotića „Tisuću milja“ i „Suze na kiši“ koji svi redom osvajaju vrhove top ljestvica. Koncerti se nižu diljem Hrvatske i susjednih zemalja, a kulminaciju cjelokupnog glazbenog djelovanja doživljava krajem 2015. izvrsnim koncertom“ Ispuni mi želju…“ u pratnji svjetski poznatog orkestra Zagrebačke filharmonije s kojim je u prepunoj Velikoj dvorani zagrebačke koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog ujedno proslavila 25 godina glazbene karijere.

U 2017. godini objavljuje uspješnu suradnju s mladom pjevačicom Zsa Zsa na pjesmi „Tragom tvojih tragova“, a odmah iza toga i singl „Najbolji ljudi“ koji osvaja prvo mjesto na 65. Zagrebačkom festivalu. Vanna je polako na putu prema novom studijskom albumu. Osvaja publiku i top liste hitovima “Gdje počinje kraj”, “U tebi”, “Najbolji ljudi” i “Kad smo se voljeli”, a snima i pjesmu o Podravini – “Podravina moja spi”. Godine 2019. objavljuje album “Izmiješane boje” koji se odmah našao na listi najprodavanijih albuma u Hrvatskoj, a krajem godine stiže joj i iznenađenje u obliku vinila, također u izmiješanim bojama.

Godinu 2020. započinje nominacijama za nagradu Porin u kategorijama Najboji album i Najbolji pop album. Nastavlja predstavljati i singlove s uspješnog albuma te u ožujku stiže video spot za pjesmu “Loš trenutak”.

Press Photo

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail