Daleku obalu osnovali su 1985. godine Marijan Ban, Jadran Vušković, Boris Hrepić i Zoran Ukić. Prvi službeni koncert Daleka obala održala je u kinoteci Zlatna vrata u Dioklecijanovoj palači u Getu, 27. studenog 1988. godine. Taj nastup pobudio je veliko zanimanje i popularnost grupe zbog specifičnosti glazbe. Iduće godine, kad su već bili održali preko 50 koncerata u Splitu i okolici, u studiju Radio Brača snimaju demo snimke za nezavisnu izdavačku kuću Luxor.

Godine 1990. nastupaju na festivalu u Subotici izvodeći pjesmu Valovi, a iste su godine snimili i svoj prvi album Daleka obala u izdanju zagrebačke kuće Suzy. Nakon toga, 1992. godine objavljuju drugi album, Ludi mornari dolaze u grad pod okriljem Croatia Recordsa, za koju objavljuju i sve preostale albume, do posljednjeg, 1999. godine koji je objavljen za Dancing Bear. 1993. godine objavljene su Mrlje, godinu dana kasnije Morski pas, a 1997. godine Di si ti. Posljednji album zove se 1999-2000. Na njemu, Marijan Ban, inače glavni vokal, pjeva samo nekoliko pjesama a ostale pjeva Jadran Vušković, osim pjesme Kurve koju je otpjevao Neno Belan.

Grupa se razišla 2000. godine. Marijan Ban, Jadran Vušković i Bogo Šoić-Mirilović osnivaju grupu Marijan Ban i ostali, objavljuju album Staro zlato ali se ipak ubrzo razilaze, a Ban nastavlja kao solist. Zoran Ukić i Boris Hrepić osnivaju skupinu The Obala s kojom snimaju nekoliko albuma.

Croatia Records je u počast ovoj odličnoj grupi objavila tri kompilacije koje obuhvaćaju sve njihove najveće hitove i albume. Dvostruki The Ultimate Collection objavljen je 2008. godine, Original Album Collection 2014. godine, a Greatest Hits Collection 2016. Zanimljivo da je Original Album Collection, koji sadrži svih pet studijskih albuma Daleke obale, 2 tjedna nakon objavljivanja bio najprodavaniji album u Hrvatskoj!

Novosti

Nije pronađena nijedna objava vezana uz izvođača. ..

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail