Alka Vuica, pjevačica, pjesnikinja i TV voditeljica, rođena je 8. lipnja 1961. u Puli. Bavila se novinarstvom (“Polet”, “Globus”, “Gloria”, “Nacional”),  pisala drame (“SKUC”), priređivala večeri poezije i performance. Pjesme piše, kako sama kaže od kad je naučila pisati, a od 1980. godine vrlo uspješno piše i za najpoznatija imena pop i rock scene, te njezina poezija, tiskana na polivinilskim proizvodima u nakladama većima od tristo tisuća primjeraka, brzo nalazi put do široke publike.

Pobijedila je 1990. na izboru za pjesmu Eurovizije u ekipi sa Zrinkom  Tutićem i Tajči s pjesmom “Hajde da ludujemo”. Godine 1991. postiže vrlo zapažen uspjeh i drugo mjesto na izboru za pjesmu Eurovizije s  Danijelom Popovićem i pjesmom “Ma daj obuci levisice”. Tada se prvi put pojavljuje kao autor glazbe.

Po vlastitom opredjeljenju smatrala se ˝pjesnikinjom ljubavi˝ da bi početkom rata otkrila sebe kao domoljubnu pjesnikinju, te piše pjesme sadržane u prvoj objavljenoj zbirci Zapisi iz Hrvatske ’91. Neke od njih uglazbljuje.Na granici između riječi i glazbe (završila nižu glazbenu školu – odjel glasovir), pišući za druge i družeći se s glazbenicima i sama počinje skladati, te 1993. godine objavljuje i prvi dugosvirajući album “Alka Vu Winnetou”. Godine 1994. hitom “Laži me”, za koji joj RVG dodjeljuje nagradu pop hita godine, osvaja radio postaje i publiku Hrvatske. Usprkos ratu i blokadi medija “Laži me” postaje megahit te prelazi granice i osvaja radio postaje Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Iste godine na jesen na zadarskom festivalu Alka se pojavljuje s još jednim hitom “Od kad te nema” koji vrlo brzo dostiže uspjeh hita “Laži me”, te potvrđuje da se Alka u glazbi nije našla slučajno. Iste godine “Pop Extra” joj dodjeljuje nagradu za kantautora godine, a žiri Zadarfesta drugu nagradu stručnog suda za najbolje stihove za pjesmu “Dotakni me usnama” u izvođenju Nene Belana.

Iako joj u početku spočitavaju korištenje harmonike i violine u aranžmanima svojih pjesama, s pojavom sve većeg etno vala i u svijetu i na domaćoj sceni danas se za Alku slobodno može reći da je preteča onoga što se danas naziva pojava etna u hrvatskoj pop produkciji. Godine 1995. na Pulskom festivalu s obradom stare istarske pjesme “Balun”, u kojoj upotrebljava u popu po prvi puta istarski petotonski instrument roženice ili sopile, Alka osvaja prvu nagradu za najbolji scenski nastup, koristeći na sceni izvorni ples Balun u izvođenju KUD-a Uljanik iz Pule. Godine 1996. na Melodijama Jadrana ponovno osvaja prvu nagradu za najbolji scenski nastup s pjesmom “Kamasutra” i koreografijom i kostimima koje je sama osmislila.

Svoj drugi album “Laži me” objavljen je 1994. godine, nakon kojeg je uslijedio “Za tebe čuvam sebe” 1996. godine na kojem se nalazi hit “Ej, šta mi radiš” koji osvaja radio postaje. Unatoč tome što se od ’93. uglavnom bavi vlastitom karijerom, Alka ne prestaje pisati tekstove za druge izvođače, te opet niže uspjehe pjesmama “Lijepa bez duše” Olivera Dragojevića, “Ja sam zaljubljen” Tonyja Cetinskog, “Ni na sjever ni na jug” i “Ako boga znaš” Sandija Cenova, te mnoge druge.

Četvrti album pod nazivom “Alkatraz” (1997.) poseban je po tome što na njemu nema ni jednog programiranog ili sempliranog zvuka. U staroj rock maniri, album “Alkatraz” odsviran je s ekipom vrsnih glazbenika, Ivanom Pikom Stančićem za bubnjevima, Dubravkom Vorihom na basu, Juricom Pađenom na gitarama i Fedorom Boićem na klavijaturama.

Slijede albumi “Balkan Girl” (1999.), “Profesisonalka” (2001.) i “Cirkus” (2004.) nakon kojih iz Croatia Recordsa prelazi u Hit Records te objavljuje još dva albuma “Alkina kafana” (2013.) i “Croatian Summer” (2016.).

Godine 2012. za Croatia Records Alka je objavila kolekciju Najljepših ljubavnih pjesamaa, a 2020. godine i “The Best of Collection”.

Od pjesama koje je napisala za druge, valja izdvojiti “Rušila sam mostove od sna” Dine Dvornika i Josipe Lisac (Alka je skupa sa Gibonnijem napisala stihove), “Ja sam lažljiva” Denis & Denis (Alka je napisala stihove, a glazbu potpisuje Davor Tolja), “Ja sam zaljubljen” Tonyja Cetinskog, “Lijepa bez duše” Olivera Dragojevića, “Ni na sjever ni na jug” Sandija Cenova i “Danas sam luda” Josipe Lisac.

Alka je jedno vrijeme bila urednica i voditeljica na Novoj TV, i to talk-showa “Jedan na jedan”, a potom i rubrike pod nazivom Alka Individualka u emisiji Red Carpet. Radi i u Bosni i Hercegovini na televiziji Pink gdje ima dosta gledani talk show “Vidimo se u Sarajevu” gdje ugošćuje i najveće balkanske zvijezde.

Press Photo

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail