Događanja

Orguljaški duo Quattro Obligatto koncertom u Zagrebačkoj katedrali predstavio novi album “Zdravo budi, mladi Kralju”

Orguljašice Mirta Kudrna i Elizabeta Zalović, poznate pod umjetničkim imenom Quattro Obbligato, koncertom u Zagrebačkoj katedrali predstavile su novi album “Zdravo budi, mladi kralju”. Želja im je bila, kažu, predstaviti bogatstvo hrvatske božićne tradicije kroz skladbe inspirirane narodnim napjevima.

“Ovaj album odlučili smo snimiti na temelju našeg dugogodišnjeg sviranja božićnih koncerata i velikog broja skladbi i literature za orgulje inspiriranih božićnom tematikom”, rekla je Elizabeta Zalović.
“Ovo je suvremena glazba i hrvatskih i europskih autora. Bilo nam je zanimljivo kako su hrvatski autori obradili naše božićne napjeve koji će svi moći prepoznati. Svi su to radili različito i posebno, stoga se može razlikovati obrada od kompozitora do kompozitora”, istaknula je Mirta Kudrna.

Foto: Nikola Knežević

Album otvara naslovna pjesma “Zdravo budi, mladi kralju” Anđelka Igreca, a djelo sadrži narodne božićne popijevke iz Međimurja. Zatim je tu “Božićni triptih” Anđelka Klobučara, ujedno posljednja skladba koju je maestro poklonio duu, kao i “Mala božićna svečanost” Tomislava Uhlika koja sadrži niz hrvatskih tradicijskih napjeva u spoju folklornih i jazz elemenata.

Album je objavljen u zajedničkoj suradnji Croatia Recordsa i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, a sniman je upravo u Zagrebačkoj katedrali u lipnju i listopadu prošle godine.
“Katedrala je poznata po svojoj prekrasnoj akustici, što s jedne strane predstavlja poticaj, a druge strane izazov, pogotovo za sviranje orgulja četveroručno”, kaže Elizabeta Zalović.
Prije koncerta u Zagrebačkoj katedrali, pred brojnim ljubiteljima tradicionalne glazbe, ali i zvuka orgulja, govorili su dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. fra Mario Cifrak i kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin.

Foto: Nikola Knežević

Quattro Obbligato djeluje od 2006. godine i jedini je aktivni sastav ove vrste u Hrvatskoj. Svirati četveroručno, kažu, nije nimalo lako.
“To zahtjeva veliku količinu vježbanja i usklađivanja ,a s druge strane to je vrlo kreativan proces i za pravo naše vježbanje nikada ne prestaje, kao što i druženje stalno traje. Zahvaljujući tome zapravo i sviramo zajedno.”, napominje Elizabeta, a Mirta dodaje kako se ljudi koji to žele “moraju dobro povezati kako bi uspjeli odsvirati skladbu kao jedan i u najmanju ruku moraju biti prijatelji”.

A ovaj je duo zasvirao na orguljama u brojnim zemljama, od Austrije i Italije do daleke Rusije gdje su nastupile na 12. Međunarodnom festivalu komorne glazbe u Sočiju. U budućnosti fokus žele staviti na jazz, jer postoji i dovoljan broj obrada i originalnih skladbi za orgulje četveroručno, a s obzirom da orgulje imaju velike izražajne mogućnosti pružaju i sjajnu priliku za izvođenje takvih skladbi.

Foto: Nikola Knežević

Album “Zdravo budi, mladi Kralju” orguljaškog dua Quattro Obligatto možete kupiti po cijeni od 69 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

1854 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail