Kulturni centar "Gatalinka"

Stari glas

Poslušajte
Itunes Amazon Deezer Webshop

Kulturni centar “Gatalinka” iz Vinkovaca uspješno čuva tradicijsku baštinu i kroz studijsko izdanje “Stari glas”

“Stari glas” naziv je studijskog izdanja Kulturnog centra “Gatalinka” iz Vinkovaca, odnosno Ženske pjevačke skupine “Kreketuše” kojoj su se kao gosti pridružili Muška pjevačka skupina “Lipa” i instrumentalni solist Stjepan Večković na gajdama, jedinki i dvojnicama.

“Stari glas je pučki naziv starovinskih napjeva na deseteračke dvostihove vinkovačkoga kraja, koji je uz ostale napjeve na deseteračke dvostihove (svatovce, drumarce, bećarce, pjesme s pripjevima, pokladarce, pudarske i čobanske pjesme) glavni idiom slavonske vokalne i sveukupne tradicijske glazbe. Ambiciozna i marljiva čuvarica i istražiteljica tradicijske glazbene i druge kulturne baštine, dugogodišnja voditeljica najboljih folklornih seminara u nas, urednica i nakladnica bogate folklorne publicistike, voditeljica Kulturnoga centra ‘Gatalinka’, Vinkovčanka Blanka Žakula, tonski je u pravo vrijeme krajem 70-ih i 80-ih godina minuloga stoljeća zabilježila bisere pravoga pučkog pjevanja iz bliže i dalje okolice Vinkovaca. Sve te dragocjene tonske snimke dešifrirao je i notama velemajstorski zapisao Igor Blažević”, kaže u knjižici uz izdanje legendarni glazbeni pedagog, promicatelj orkestralnog tamburaštva i dirigent Mihael Ferić iz Slavonskog Broda koji dodaje kako među izabranim stihovima na ovom izdanju “prevladavaju deseterci kod ljubavnih popjevaka i deseteračkih dvostihova kod ženskoga i muškoga bećarca, svatovac, staroga glasa i jedne pjesme s pripjevima, te jedne popjevke s kratkim pripjevom koji nije u desetercu i druga takva s dužim pripjevom.”

“To i takvo pučko stihotvorstvo zaboravljeno je i ne nalazi se na repertoaru naših folklornih udruga. Prevladava ikavica, ali i ekavica, pa kombinacija jednoga i drugoga narječja, što je logično s obzirom na lokalitet zapisa koji se proteže od Babine Grede u Slavoniji do Tovarnika u Srijemu (Sremu)”, kaže Ferić koji je za izdanje raspisao notni zapis za tamburaški orkestar. Notne zapise i glazbenu obradu potpisuje spomenuti Igor Blažević, notni zapis za tamburašku samicu Darko Čuvidić, dok je Blanka Žakula bila zadužena za terenske zapise. Osim notnih zapisa u knjižici izdanja nalaze se i tekstovi svih pjesama te QR kodovi za očitavanje glazbene pratnje za troglasno pjevanje i instrumentalnu pratnju.

Iako Hrvatska ima puno folklornih, etno ili izvornih narodnih skupina, društava, ali i individualaca koji njeguju tradicijsku baštinu, ova zahtjevna misija zapravo je u stagnaciji. No, dok god postoji ustanova i vrijednih ljudi poput Kulturnog centra “Gatalinka”, osnivačice centra Blanke Žakule, ali i spomenutih Mihaela Ferića, Igora Blaževića, tj. svih onih koji na bilo koji način njeguju i promiču tradicionalnu glazbu, napjeve i folklorne zapise, ne moramo se bojati da će naša bogata tradicija izumrijeti.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail