Top novosti

Reizdanje Antologije legendarnog pjevača Željka Bebeka u prodaji

Željko Bebek legendarni je pjevač, jedan od najprepoznatljivijih vokala na ovim prostorima. Još uvijek u naponu snage, Željko Bebek puni dvorane diljem regije, a pjesme s njegovog Porinom nagrađenog posljednjeg studijskog albuma Ono nešto naše sigurno će se naći na nekoj budućoj antologiji.

Reizdanje Antologije pokriva razdoblje od godina provedenih u Bijelom dugmetu pa do 2014. godine, kada je Antologija prvi put objavljena povodom 40 godina njegove uspješne karijere. Željko Bebek bio je član Bijelog dugmeta od samih početaka 1974. godine pa do 1983. i u tom razdoblju među ostalim snimio je i kultne pjesme Selma, Ne spavaj mala moja muzika dok svira, Ako možeš, zaboravi, Pristao sam biću sve što hoće Na zadnjem sjedištu moga auta.

“Rašpa prirodna, sjajna intonacija, volumen u visinama, ali prije svega život i istina nastanjeni u njemu”, piše Zrinko Tutić u prvom tekstu bogate knjižice koja dolazi uz ovo izdanje, s pregršt slika iz arhive Croatia Recordsa, Bebekove vlastite, ali i dvojca Bachrach i Krištofić koji su zaslužni za likovno oblikovanje.

Pjesme Oprosti mi što te volim, Sinoć sam pola kafane popio, Žuta ruža, Da je sreće bilo, Laku noć, svirači i one kasnije kao Kaldrma, Gdje sam bio, Ožiljak potvrđuju kako je Bebek jednako uspješan otkad plovi i solo vodama. Tako Siniša Škarica u knjižici izdanja piše: Sada ga mnogi obasipaju komplimentima kao neuništiva djedicu popa i rocka, ali ja ga i dalje radije vidim kao paradigmu pjevačkoga poziva, kao onoga pijevca s kraljevskom krestom, koji se nekoć izdigao iznad vlastite glazbene i kulturne osrednjosti kako bi nas i danas svojim vitalitetom na to podsjećao.”

Željko Bebek jedinstvena je pjevačka pojava, jer kako piše Dušan Vesić: “Bebekova životna priča, to je scenario za film, to je (i)storija puna neobjašnjenih filmskih obrta. Uopšte ne razumem da ne postoji film o jednom takvom životu”. Dok čekamo neku novu Antologiju ili ekranizaciju Bebekova života, ove 53 pjesme podsjetit će vas o kakvoj se veličini radi, pjevačkoj i ljudskoj.

Zbog epidemiološke situacije u državi reizdanje Antologije Željka Bebeka dostupno je isključivo putem webshopa Croatia Recordsa po cijeni od 99 kuna ili na svim važnijim streaming platformama.

 

3057 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail