Top novosti

Predstavljen impresivan box-set “Lennon” Ive Josipovića u Hrvatskom narodnom kazalištu

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta pred brojnim uzvanicima jučer je predstavljen luksuzni box-set Ivo Josipović: Lennon.

Upravo 8. prosinca, prije točno četrdeset i tri godine, ubijen je John Lennon, legendarni glazbenik i osnivač kultne grupe The Beatles. Bio je globalna ikona, kreativni genije, glazbena megazvijezda i politički aktivist. Njegov život, od trenutka ubojstva koje je počinio Mark David Chapman pa do trenutka smrti, skladatelj Ivo Josipović prikazao je u operi od pet slika u koje je smjestio Lennona i njemu najbliže osobe. Libreto opere Lennon potpisuje Marina Biti.

Kapitalno djelo u kojem se opera Lennon nalazi na nekoliko različitih formata predstavili su: Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, Željka Barišić Pulig, ravnateljica Opere HNK-a, Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, Jana Haluza, muzikologinja i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji te Ivo Josipović, skladatelj i bivši Predsjednik Republike Hrvatske.

Svi govornici bili su složni u tome da je ovo jedinstveni projekt koji je realiziran na zadovoljstvo svih onih koji su sudjelovali u njegovom stvaranju pa do onih koji će u ovoj operi moći uživati kad god požele.

Ovo je i prvi ovakav projekt na ovim prostorima, a opera Lennon skladatelja Ive Josipovića itekako je to zaslužila. Direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac istaknuo je kako je našoj najvećoj diskografskoj kući dužnost podržavati ovakve projekte jer su od kulturne i nacionalne važnosti.

Govore to i brojke jer je na međunarodnoj platformi Operavision ovu operu pogledalo preko 8.000 ljudi, kako je istaknula ravnateljica Opere HNK Željka Barišić Pulig, dok je glavni tajnik HDS-a Tomislav Šaban rekao kako je za operu vladao nezapamćen interes. Hrvatska radiotelevizija napravila je i posebnu emisiju o Lennonu, a istaknula je kako je opera uistinu poseban projekt koji iziskuje puno stručnosti i pažnje.

Skladatelj Ivo Josipović na kraju se zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju opere i luksuznog box-seta koji je operu učinio dostupnim širem auditoriju. Posebno se zahvalio nosiocima cijelog projekta: Hrvatskom narodnom kazalištu, Hrvatskoj radioteleviziji, Hrvatskom društvu skladatelja i diskografskoj kući Croatia Records, svim solistima Opere HNK-a, a naročito prisutnima Domagoju Dorotiću, Mariji Kuhar Šoša, Ozrenu Bilušiću te Dubravki Šeparović Mušović kao i svojoj supruzi Tatjani bez čije bezrezervne podrške ne bi uspio privesti kraju dugoočekivanu želju da napiše operu o Lennonu koji ga je oduvijek fascinirao kao glazbenik i čovjek.

Ovaj luksuzni box-set možete nabaviti u svim glazbenim prodavaonicama Croatia Recorda i putem webshopa.

Foto: Robert Gašpert

542 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail