Top novosti

IN MEMORIAM RAJKO DUJMIĆ (7.8.1954. – 4.8.2020.)

S velikom tugom javljamo kako nas je napustio naš dragi prijatelj i jedan od najvećih glazbenika i skladatelja u povijesti naših prostora, Rajko Dujmić.

Rođen je 7. kolovoza 1954. godine u Zagrebu. Od ranih godina života svirao je violinu i zarađivao od glazbe zbog čega su ga prozvali čudom od djeteta. Već je tada bilo jasno da će Rajko Dujmić biti nešto jedinstveno, posebno i nedokučivo. I doista je tako bilo. Od kada je došao u Nove fosile 70-ih godina kao klavijaturist i potom postao glavni autor pjesama hrvatske ABBA-e, kako su znali zvati Nove fosile, Rajko Dujmić ne samo da je postao jedan od najvećih hitmejkera u regiji nego je ljestvicu podigao toliko visoko da ju nitko do danas nije uspio preskočiti. „Za dobra stara vremena“, „Da te ne volim“, „Najdraže moje“, „Šuti moj dječače plavi“, „Saša“, „Majčine oči“, „Reci mi tiho, tiho“, „Tonka“, „Ključ je ispod otirača“, „Plava košulja“, „Neveni žuti, „Bilo mi je prvi put“, „Milena“, „Još te volim“, samo su neke od pjesama iza kojih ili u potpunosti ili dijelom stoji veliki Rajko Dujmić.

Pisao je i skladao i za druge: Gabi Novak i Arsena Dedića, Josipu Lisac, Doris Dragović, Željka Bebeka, Jasnu Zlokić, Nedu Ukraden, Srebrna krila, Duška Lokina, Miru Ungara, Zlatka Pejakovića, Ljupku Dimitrovsku… Popis ide unedogled. Zajedno sa Stevom Cvikićem odveo je grupu Riva na tron Europe s pjesmom “Rock me”, a sa Zrinkom Tutićem okupio je 150 glasova domoljubnim apelom za mir zvanim Hrvatski Band Aid, pokušavajući „Mojom domovinom“ zaglušiti zlokobne zvuke opće opasnosti.

Rajko Dujmić 1985. godine dobio je Zlatnu pticu, priznanje što ga je davao Jugoton autorima za prodanih milijun primjeraka raznih nosača zvuka, a zaslužit će je i 2000. od izdavačke kuće Croatia Records za zbroj od 100 000 primjeraka. Dobitnik je i Porina za životno djelo, a zahvaljujući njegovim pjesmama Novi fosili primili su posebno priznanje Multi-platinum award Hrvatske diskografske udruge za 50 godina diskografskog dostignuća. Novi fosili, baš kao i Rajko Dujmić tijekom svoje solo karijere, od početka do danas ostali su vjerni Jugotonu, odnosno izdavačkoj kući Croatia Records za koju su objavili sve svoje albume.

I baš kao što bi rekao cijenjeni novinar Petar Luković: „Svaka povijest glazbe ovih prostora već u uvodu mora sadržavati njegovo ime. Kad danas čujemo “Za dobra stara vremena“ to više nije samo pjesma, to je životni statement, neka vrsta proviđenja koje nas progoni sve više što smo sve dalje od prošlosti. I, zato, hvala Rajku Dujmiću, koji nam je podario dovoljno radosti da je još i danas crpimo iz njegovih pjesama. Bilo je časno živjeti s njegovim Fosilima!“

Hvala, dragi Rajko, na svim nezaboravnim trenucima, na svakom osmijehu i suzi koje si izmamio na naša lica, na svakoj napisanoj riječi i ispisanoj noti, na svakoj pjesmi koja se duboko urezala u našu prošlost, postala dio naše sadašnjosti, a bez koje je neizostavna i naša budućnost.

Foto: fotografija autora Stephana Lupina korištena za kompilaciju “Rajko Dujmić – Antologija”

2022 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail