Novosti

Bogata kulturna ostavština kraja Gorjana i Đakovštine na albumu “Tamburice od četiri žice”

Kulturno-umjetničko društvo „Gorjanac“ iz Gorjana osnovano je 1966. na temeljima bogate tradicijske baštine mjesta Gorjani i Đakovštine s posebnim naglaskom na očuvanje običaja ljelja, upisanog na UNESCO-ovu listu.

A od 2016. godine u društvu djeluje Gajdaško-samičarska skupina koju čine svirači starih tradicijskih instrumenata: gajdi, samice i dvojnica. Upravo je ta skupina snimila nosač zvuka „Tamburice od četiri žice“ pod izdanjem Croatia Recordsa, a koje se sastoji od trinaest izvornih melodija sviranih na gajdama i samici, te napjeva „Svatovac“ i „Bećarac“ koji su upisani u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalna kulturna baština.

Izvršni producent izdanja i voditelj skupine je Ivan Lović, dok je glazbeni producent i ton majstor bio Tihomir Ivanetić iz Rockoko studija koji je zaslužan za niz izdanja koja su zadnjih godina u samom vrhu tamburaške i tradicionalne glazbe u Hrvatskoj. Svakako treba spomenuti svirače i pjevači koji su sudjelovali na ovom izdanju, a to su Tomislav Ćosić (gajde, dude), Velimir Gjelatović (samica, berda), Ivan Lović (gajde, dude, samica, dvojnice), Marija Pavić (gajde, dvojnice), Hrvoje Perić (samica, bugarija), Dario Švraka (samica), Matija Pavić (dvojnice) i Ivan Rakonca (orgulje), te pjevači Tomislav Ćosić, Velimir Gjelatović, Marina Kelava, Mislav Kelava, Ivan Lović, Davor Pavić i Marija Pavić.

Na albumu se većinom nalaze stari tradicijski napjevi i kola s područja Gorjana i Đakovštine te jedna sakralna pjesma. Pri snimanju su korištene i orgulje Župne crkve sv. Jakova apostola u
Gorjanima, koje su također upisane u Registar kulturnih dobara RH, te crkvena zvona iste crkve.
Snimanje ovoga CD-a sufinancirali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Osječko-baranjska županija.

„Tamburice od četiri žice“ je izdanje koje je trajni zapis dijela bogatstva tradicije i kulture gorjanačkog i đakovačkog kraja, izdanje koje bi trebalo potaknuti i mlade generacije da čuvaju i sačuvaju ostavštinu svojih starih te nikad ne zaborave svoje korijene, krajeve i sva njezina kulturna i bilo koja druga bogatstva.

Izdanje je od danas u prodaji po cijeni od 69 kuna u prodavaonicama Croatia Recordsa te svim drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i na sljedećim linkovima:

1748 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail