Novosti

Albumom “Cantantibus Organis” Alena Kopunovića Legetina predstavljena kraljica instrumenata Požeške biskupije

Povodom 25 godina od osnutka Požeške biskupije i ređenja njezinog prvog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića, Alen Kopunović Legetin predstavlja izdanje “Cantantibus Organis”.

Zaslugom spomenutog biskupa Požeška je biskupija postala bogatija za velebno djelo njemačkog majstora orgulja Wolfganga Eisenbartha iz 2007. godine, koje prema mišljenju stručnjaka predstavlja jedan od najboljih instrumenata u srednjoj i istočnoj Hrvatskoj. U svom osebujnom tonskom izričaju orgulje požeške katedrale su dragocjeni instrument čijim se sviranjem u liturgiji uzdiže slava Bogu, a koncertnim izvedbama najzahtjevnije orguljaške literature očituju svoju širinu glazbenog izraza “kraljice instrumenata”.

“Ovaj nosač zvuka posvećujem ponajprije požeškom biskupu msgr. dr. Antunu Škvorčeviću, zatim Požeškoj biskupiji, te svim crkvenim glazbenicima koji djeluju na području Požeške biskupije kao poticaj i zahvala Bogu za dar glazbe, kroz koju pjesmom i sviranjem uzdižemo duše Bogu. Zahvaljujem Požeškom stolnom Kaptolu sv. Petra na ustupanju termina za snimanje, katedralnom župniku Mariju Večeriću na asistiranju tijekom snimanja, Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske te producentu i ton majstoru Damjanu Piroviću”, riječi su Alena Kopunovića Legetina.

Alen Kopunović Legetin osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je u Subotici (maturirao teoretski i klavirski odjel), a diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu profesorice Ljerke Očić. Za vrijeme studija bio je stalni orguljaš Crkve Dječačkoga sjemeništa na Šalati te orguljaš Crkve sv. Marka na Gornjemu gradu u Zagrebu. Tijekom studija nagrađen je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu.

Album “Alen Kopunović Legetin – Cantantibus Organis” dostupan je po cijeni od 10,50 eura na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na webshopu.

336 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail