Top novosti

37 nominacija za najprestižniju glazbenu nagradu Porin – Vojko V zaradio čak pet!

Otkrivena su imena nominiranih za 31. dodjelu glazbene nagrade Porin.

Ukupno 37 nominacija dobili su izvođači, autori, producenti, tonski snimatelji i redatelji koji su vezani uz glazbu koju je u 2023. godini objavila Croatia Records.

Najviše nominacija, njih čak pet, odnio je Vojko V sa suradnicima. Njegov “Dvojko” natječe se u kategorijama Album godine, Najbolji album Hip Hop glazbe te Najbolje likovno oblikovanje albuma, za koje je zaslužan Vinko Pelicarić, dok je pjesma “Mamacita” nominirana u kategorijama Pjesma godine i Najbolji video broj, redatelja Rina Barbira, a u toj kategoriji našao se i spot za pjesmu “A gdje si ti” Josipe Lisac, koji potpisuje Filip Gržinčić.

Foto: Matej Grgić

U kategoriji Album godine nominiran je i “Monologue” Mije Dimšić te “Goran Bare & Majke – Live at Dom sportova, 12.11.2022.”, koji se natječe i za Najbolji koncertni album, a glazbeni producenti albuma su Mauro Širol i Mario Rašić.

Parni Valjak je s pjesmom “Moja glava, moja pravila” nominiran u kategorijama Pjesma godine te Najbolja izvedba grupe s vokalom. U istoj kategoriji nominirani su i Goran Bare & Majke za live izvedbu legendarne “Budi ponosan”.

Foto: Filip Kovačević / Dizajn naslovnice: Darko Kujundžić

Za Najbolji album zabavne glazbe natječu se Vladimir Kočiš Zec s albumom “Tako je to kada se voli” te Swingersi sa “Zapleši twist”, dok je za Najbolji album rock glazbe nominiran Bang Bang i njihov “Kino i kokice”. Za Novog izvođača godine nominirane su talentirane Lu Dedić i PavaVanna se natječe u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba s pjesmom “Navika”, a Mia Dimšić je nominirana za Najbolju vokalnu suradnju s Nenom Belanom na pjesmi “Ajmo u đir”.

Foto: Goran Čižmešija / Dizajn naslovnice: Kazinoti & Komenda

Prethodna godina bila je sjajna za izvođače jazz glazbe. U kategoriji Najbolji album jazz glazbe nominirani su Mario Bočić i Jazz orkestar HRT-a s albumom “Candide” u zajedničkom izdanju Croatia Recordsa i HRT-a, te Matija Dedić s albumom “Family & Friends” izdanog u suradnji Cantusa i Croatia Recordsa. Za Najbolju skladbu jazz glazbe nominirana je “Kupa” Maria Bočića, a Bočić i Jazz orkestar HRT-a su s “It’s never too late” nominirani i za Najbolju izvedbu jazz glazbe, te se u istoj kategoriji našla se i “Humpty dumpty, live” Matije Dedića.

Foto: Matej Grgić / Dizajn naslovnice: Ana Nikolić 
Foto: Mladen Sever / Dizajn naslovnice: Tamara Bočić 

Za Najbolji album klasične glazbe nominirana je opera “Lennon” Ive Josipovića, glazbeno djelo iznimne kulturne važnosti. Projekt je nastao u zajedničkoj suradnji Croatia Recordsa, Hrvatske radio televizije, Hrvatskog narodnog kazališta, Hrvatskog društva skladatelja i Muzičkog biennala.

Za Najbolji album s raznim izvođačima nominirani su “Melodije Jadrana – Split 2023.” te “70. Zagrebački festival 2023.” U kategoriji Najbolji album folklorne glazbe natječe se MPS Spačva s albumom “Stari glas”. Albumi “Šokačke pisme (18. Glazbeni festival, Županja 2023.)” i “Zlatne žice Slavonije 2023.” nominirani su u kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe. Suradnju HRT-a i Croatia Recordsa na albumu “Dino Dvornik tribute” u izvedbi Jazz orkestra HRT-a i gostiju okrunila je nominacija za Najbolji album međužanrovske glazbe.

Dizajn naslovnice: Vladimir Resner

Uspješnu godinu imali su i producenti i tonski snimatelji koji su zaslužni za izdanja Croatia Recordsa. U kategoriji Producent godine natječu se Goran Martinac (za albume “Noćni taxi” Bobe Kneževića i “Role filmova” The Splittersa), Ivan Pešut (“Stranac kojeg znam” i “Monologue” Mije Dimšić) te Ivan Popeskić (“Bum Bum” Antonele Doko i “Pogled” Tine Vukov). Za Najbolju snimku albuma natječe se Goran Martinac za snimke albuma “Noćni taxi” Bobe Kneževića te “Family & Friends” Matije Dedića (u suradnji s Mariom Mavrinom), dok je za najbolji aranžman nominiran Ante Gelo za “Dobar znak (talijaneza)” koju izvode Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a.

Čestitamo svim nominiranim i želimo im puno uspjeha na dodjelama nagrada Porin. Dodjela najprestižnije glazbene nagrade održati će se u Zagrebu 23. ožujka.

Naslovna fotografija: Filip Kovačević

597 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail