Top novosti

Kultni album Angel’s Breath predstavljen je u Muzeju suvremene umjetnosti

Angel’s Breath kultni je album, odnosno projekt Milana Mladenovića, legendarne rock figure ovih prostora koji nas je nažalost napustio 1994. godine i Mitra Subotića Sube, vrhunskog glazbenika i producenta koji je u Brazilu, gdje je tragično i stradao 1999. godine, postao eminentni producent pred kojim su bile najbolje profesionalne godine. Nakon beogradske promocije, album je predstavljen i Zagrebu u ponedjeljak, 5. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti.

Croatia Records, Zadužbina Milana Mladenovića i obitelj Mitra Subotića Sube udružili su snage kako uspomena na Milana i Subu ne bi izblijedila. Rezultat je objava albuma s remasteriranim snimkama na CD-u i bogato opremljenom vinilu nakon 26 godina- ideja koja je dovela do albuma Angel’s Breath svijetu je bila prijeko potrebno onda, a i danas je.

Fotografija: Samir Cerić Kovačević

Na predstavljanju albuma koji je vodila Klaudija Čular, glazbena urednica i PR u diskografskoj kući Croatia Records, biranim se riječima govorilo o Milanu, Subi i njihovoj suradnji. Frane Tomašić, publishing menadžer u diskografskoj kući Croatia Records, dao je kratki presjek kako je došlo do suradnje sa Zadužbinom Milana Mladenovića te izrazio iznimno zadovoljstvo istom govorivši o toj 1994. godini kao svojevrsnom „nevremenu” i da danas, 26 godina nakon, ovaj album napokon uživa pažnju kakvu zaslužuje. Nikola Jovanović, upravitelj Zadužbine Milana Mladenovića, naglasio je kako se nada da je ovo tek početak suradnje s Croatia Recordsom po pitanju Milana Mladenovića i njegove ostavštine te kako se radi o jednom od najvećih autora i glazbenika, možemo slobodno reći, pjesniku koji je stvarao glazbu, pogotovo u kontekstu Angel’s Breatha i njegovog suputnika Sube, koja je nadilazila granice. A upravo je to brisanje granica, žanrovsko miješanje i lucidna igra nešto što se sigurno uklapa u Muzej suvremene umjetnosti, što je naglasio i Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost koji nije krio zadovoljstvo što je predstavljanje održano upravo u MSU-u jer autori kalibra Milana i Sube te njihovo djelo zaslužuju ovakvo okruženje.

Fotografija: Samir Cerić Kovačević

 

Prisutni prijatelji, kolege, partneri i suradnici imali su priliku ekskluzivno pogledati dokumentarni film Praia do Ventu Eternu nastao od arhivskih snimaka u režiji Đorđa Marjanovića za vrijeme Milanovog boravka sa Subom u Brazilu, a sve obogaćeno i Milanovim dnevničkim zapisima. Osim ovog iznimno važnog i emotivnog djela također je premijerno prikazan spot za pjesmu Metak s kadrovima također iz Brazila – te davne 1994. Milan i Suba su planirali snimiti spot, kamerman je bio angažiran, ali spot sve do danas nije ugledao svjetlo dana. Zasluga je to redateljice Marije Vukić koja je od gomile snimaka složila fantastičan spot – prikaz spiritulnog brazilskog puta Milan, Sube i suradnika. Dokumentarac bi svjetlo dana trebao ugledati na godišnjicu Milanove smrti, 5. studenoga dok će spot premijerno biti prikazan u četvrtak, 8. listopada. I Đorđe i Marija iznimno su bili počašćeni što im je ukazano povjerenje da nakon 26 godina svojim redateljskim radom odaju počast Milanu i Subi.


Fotografija: Samir Cerić Kovačević

Aleksandar Dragaš, glazbeni kritičar, novinar i publicist, govorio je o svemu onome što je prethodilo Angel’s Breathu, glazbenom putovanju Milana i Sube čiji su se putevi na kraju ukrstili u Brazilu, čije sudbine nose tragičan pečat i čija djela žive i dandanas: „Angel’s Breath postao je koda Milana Mladenovića i Mitra Subotića. Njihov revitalizirani zajednički projekt nije bio samo ponovni susret dvojice kolege i prijatelja čija su djela iz ranih 80-ih bila avangardna, nego i traženje novih puteva u glazbi, obogaćeno iskustvima koje su stekli otkako su se rastali sredinom 80-ih.”

Fotografija: Samir Cerić Kovačević

 

Reizdanje albuma Angel’s Breath definitivno je diskografski najznačajniji događaj godine, a predstavljanje albuma u Beogradu i Zagrebu, gradovima u kojima je Milan živio, to i potvrđuje. Izniman interes vlada za ovim izdanjem, nalazi se od objave na top listi najprodavanijih – publika i kritika su prepoznali o kakvom se glazbenom remek-djelu radi. Zadužbini, Subinoj obitelji i Croatia Recordsu na ponos.

Naslovna fotografija: Samir Cerić Kovačević

1834 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail