Album

Cembalo Up(to)date

Zagrepčanin Franjo Bilić je diplomirao čembalo (2018.) magna cum laude u klasi prof. Pavla Mašića i dirigiranje (2021.) u klasi Mladena Tarbuka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s Dekanovom i šest Rektorovih nagrada. Studirao je čembalo, suvremeni čembalo i klavikord u klasi Menno van Delfta, basso continuo kod Kris Verhelst i retoriku kod Petera van Heygena na Conservatoriumu van Amsterdam. Studirao je dirigiranje puhačkim orkestrima na Hochschule der Künste Bern s profesorima: Rolf Schumacher, Florian Ziemen i Philippe Bach, te orkestralno i operno dirigiranje na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien u klasi Johannesa Wildnera i Vladimira Kiradjieva kao Erasmus student. Završio je Klasičnu gimnaziju i maturirao klavir na GŠ Pavla Markovca u razredu Jelice Kuzmin.

Franjo Bilić upravo je objavio studijski album “Cembalo Up(to)date” koji za cilj imat prikazati presjek nekih od najizvođenijih skladbi u 21. stoljeću s naglaskom na hrvatske autore. Dva djela stranih autora kojima počinje i završava album imaju dvojaku ulogu. Služe kao okvir ili ograda, koja s jedne strane ograđuje, a s druge privlači i proširuje trenutni program suvremene čembalističke literature u Hrvatskoj. Te dvije ograde služe kao poziv prije svega mladim skladateljima da ih preskoče i nastave kročiti putem koji je započet u 20. stoljeću, a uspješno utaban i hrvatskim skladateljskim ostvarenjima u 21. stoljeću.

Dakle, album počinje s Györgyjem Ligetijem, a završava s Alainom Louvierom, dok su od hrvatskih skladatelja prisutni Ante KnešaurekFrano Đurović, Sanda Majurec, Ivan Božičević, Tomislav Fačini, Davor Bobić i Ivana Kiš. Ovaj album s naglaskom na hrvatska skladateljska ostvarenja u 21. stoljeću na području suvremene čembalističke literature snimljen je na prvom hrvatskom čembalu izgrađenom 2009. g. Primarno je rađen za potrebe Varaždinskih baroknih večeri te na inicijativu koncertnog ureda Varaždin i Grada Varaždina.

341 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail