Top novosti

“Priče iz Dubravnina” – Tihomir Fileš predstavio svoju knjigu o povijesti Prljavog kazališta

Tihomir Fileš, osnivač, bubnjar i dugogodišnji menadžer grupe Prljavo kazalište jučer je u malom pogonu Tvornice Kulture predstavio svoju knjigu “Priče iz Dubravnina”.

Knjigu u izdanju Večernjeg lista, ali i luksuzni box-set u kojem se osim knjige nalazi i najnoviji album Prljavog kazališta “Underground” te USB stick, predstavili su Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, glazbeni kritičari Hrvoje Horvat i Aleksandar Dragaš, zatim Davorin Bogović i naravno Tihomir Fileš.

Hrvoje Horvat istaknuo je da je knjiga o Kazalištu impresivna tim više što Tihomir Fileš nije bio “storyteller” već onaj koji je zasukao rukave i sam sve napisao. Dao je detaljan opis ne samo nastanka grupe stjecanja popularnosti nego i odnosa među članovima“Znao sam da je sposoban menadžer, ali sad znam da je i odličan pripovjedač”dodao je Horvat.

S ovom konstatacijom se složio i Aleksandar Dragaš koji je i sam, poput Hrvoja Horvata, napisao nekoliko knjiga o glazbenicima. Dragaš je između ostalog istaknuo po čemu je važan aktualni album.

“Oduševila me već sama ideja Prljavog kazališta koje se vraća svojim korijenima. Ovim albumom postigli su sličnost sa svojim formativnim godinama, ali s vremenskim odmakom jer pored Rinčija koji sada ima drugačiju rašpu u glasu, tu je i Kralja na gitari pa smo ponovo dobili i tu punkersku poveznicu s njihovim dugogodišnjim logom”rekao je Dragaš.

Luksuzni box-set koji objedinjuje knjigu i album, uz dodatak USB sticka, objavljen je u limitiranoj nakladi, a svojim izgledom može konkurirati bilo kojem svjetskom izdanju.

“Kao diskografi pokazali smo da je ovo 2024. godina i da se ovako prezentira pravi proizvod, a sadržaj ovog box-seta je pismena knjiga koja je pisana iz pera čovjeka koji je ‘živio’ za taj bend. Nakon ove knjige otkrili smo jednog novog osjećajnog Filka koji je itekako emotivno proživljavao sve dobre i loše stvari u bendu i živio jednu veliku karijeru”istaknuo je Želimir Babogredac te mu poželio da ova knjiga zaživi i kao dokumentarni film.

Na pitanje je li bilo cenzure u knjizi, Davorin Bogović je duhovito odgovorio da se Fileša nije dalo nagovoriti da ranije otkrije sadržaj knjige pa se pomirio s time da ne može biti gore nego što je stvarno bilo.

Godinu dana pisanja u gotovo potpunoj izolaciji Tihomir Fileš pisao je knjigu s preko 300 stranica podijeljenih u dvadeset i četiri poglavlja. Obogaćena brojnim fotografijama benda od kojih mnoge nikad nisu dospjele u javnost, “Priče iz Dubravnina” daju nam potpuni uvid u nastanak Prljavog kazališta, jednog od najdugovječnijih i najpopularnijih rock bendova na ovim prostorima.

Foto: Boris Ščitar

 

443 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail