Top novosti

Zrinka Posavec u Hrvatskom glazbenom zavodu predstavila album “Pjesme o ljubavi i tijelu”

“Pjesme o ljubavi i tijelu” novi je studijski album svestrane umjetnice Zrinke Posavec, world music, etno ili u konačnici biser narodne glazbe koji se rijetko može čuti na našem području.

Neki dijelovi albuma već su ranije zaživjeli na Zrinkinim koncertima, a ovoga ljeta sa svojim glazbenicima, Mariom Igrecom, Kristinom Bjelopavlović Cesar, Bornom Šercarom, Goranom Delačom i Ambrozijem Puškarićem ušla je u Croatia Records Studio i u nekoliko dana snimila album o kojem će se još dugo pričati i koji je izravni kandidat za jedan od najboljih albuma godine. Službeno predstavljanje albuma upriličeno je ove srijede u Hrvatskom glazbenom zavodu, mjestu u kojem je Zrinka tijekom svojeg života često boravila i profesionalno se gradila, a sada je u njemu imala prilike i uživo izvesti dio ovog novog repertoara.

Foto: Andrea Kovač

“Jako sam uzbuđena zbog ovog albuma i drago mi što je ostvarena divna suradnja s Croatia Recordsom. Ovaj album je naslonjen na slavensku kulturu i pjesme koje su motivirane glazbom regije i slavenskih zemalja. Cilj je bio da pjesme budu raznolike s različitim ritmovima i da se prožmu razni stilovi kojima pridonose prije svega moji glazbenici. Neki od njih su klasični glazbenici, neki su jazzisti pa ima tu i trenutka improvizacije, uglavnom sve je dobra fuzija i zahvaljujući glazbenicima album tako dobro zvuči”, naglasila je Zrinka Posavec koja je tekstove pisala inspirirajući se tradicijskom kulturom i narodnom književnošću, od ljubavne tematike, iščekivanja i čežnje, do forme tekstova.
“Radi se o osmeračkim stihovima u nekim pjesmama, neki su potpuno u citatu tradicijskih pjesama i ono što je možda najznačajnije su motivi prirode, tijela i svega onoga čega biste našli u usmenoj književnosti i tradicijskoj kulturi.”

Foto: Andrea Kovač

Zrinka često ističe svoje glazbenike i kao jednu obitelj s kojom već godinama surađuje, ali i kao one koji su oblikovali njezine pjesme.
“Već dugi niz godina surađujemo, prvo smo počeli kao duo, svirala je u to vrijeme sevdah i narodne pjesme, a onda se upustila u autorske vode i osjetila se u tome. Ovo je potpuno autorski album i jako mi se sviđa što to radi jer je s jedne strane duboko ukorijenjen u našoj tradiciji, a s druge strane izlazi van i tu će se još puno toga događati. Bilo mi je drago što sam čimbenik u tom cijelom projektu”rekao je Mario Igrec koji je na albumu svirao gitaru.

Foto: Andrea Kovač

O albumu su na predstavljanju govorili i pijanistica Kristina Bjelopavlović Cesar, koja je također dala svoj doprinos prekrasnim klavirskim melodijama, a tu je bio i glazbeni kritičar portala Ravno do dna Zoran Tučkar koji za Zrinkin album kaže da je izvukao svoj izričaj iz nekoliko izvora:
“Počeo bih sa Cindy Lauper koja je prilikom snimanja pjesme ‘I Drove All Night’ rekla kako joj se sviđala ideja da žena ima kontrolu i da je ona ta koja se ponaša u skladu sa svojim emocijama te da je slobodna činiti onako kako se osjeća. To vrijedi i za Zrinku koja na albumu demonstrira prvenstveno svoje osjećaje i da je sasvim u redu učiniti nešto u skladu s time. Iščekivanje je jedan motiv koji je rijetko opisan u domaćoj diskografiji, a upravo je to emocija koju često osjećamo. Druga referenca je na Johna Lennona koji je rekao ‘life is what happens when you’re busy making other plans’. Kod Zrinke je to u skladu s emocijom iščekivanja da se nešto lijepo dogodi i to je posve legitiman dio onoga što će se dogoditi. Tu je puno nekakvog ruminiranja unutarnjeg toka misli i osjećaja“, istaknuo je Tučkar i dodao da je lijepo što je ovaj album objavljen jer je emocija iščekivanja jednog romantičnog stoicizma rijetkost na današnjoj sceni i zbog toga je album vrijedan.

Na predstavljanju albuma Zrinka je s bendom izvela pet pjesama s albuma, “Ruža”, “Jabuka”, “Božur”, “Suza” i “Kos”, a veliki pljesak svih prisutnih je bio dovoljan znak da je riječ o iznimnom materijalu. Pjesmu su poslušali kolege glazbenici, kritičari, glumci, predstavnici medija, ali i Zrinkina sestra Maja Posavec koja je velika podrška u njezinoj karijeri.
“Sve što Zrinka snimi i napravi je jako studiozno i precizno urađeno, s puno uložeg vremena i truda i s te strane mislim da je ona na neki način pobjednica dovršetka samog albuma.”

Foto: Andrea Kovač

Vrijeme je da album “Pjesme o ljubavi i tijelu” Zrinke Posavec u potpunosti zaživi i zaplovi među publikom, a nadamo se da će uskoro moći i kompletno biti predstavljen pred publikom. Do tada ga možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 79 kuna, kao i na webshopu. Album je dostupan i na svim streaming servisima u Hi-fi kvaliteti zvuka.

 

 

731 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail