Novosti

Zborsko putovanje kroz stoljeća, album Vokalnog ansambla Brevis

Od danas je u prodaji album Zborsko putovanje kroz stoljeća ženskog Vokalnog ansambla Brevis.

Ovaj vrhunski pjevački zbor već je godinama jedan od najuglednijih pjevačkih zborova te je dugogodišnji umjetnički projekt dirigentice dr. Antoanete Radočaj-Jerković i klavirskog suradnika Davora Dedića. Već po samom naslovu albuma daje se naslutiti da nas Brevis vodi na šest stoljeća dugo putovanje europskom glazbom od vremena renesanse do suvremenosti. Za ovaj album, odabrali su trinaest skladbi svjetski poznatih skladatelja čiji se umjetnički izraz u potpunosti podudara s glazbenim senzibilitetom ansambla. Prema riječima dirigentice, želja im je bila stvoriti albumkoji će se, iako sastavljen od stilski raznolikih zborskih skladbi moći slušati i kao cjelina zahvaljujući interpretivnoj i vokalno-tehničkoj ujednačenosti i uvjerljivosti naše izvedbe“. Ovaj album ima posebnu vrijednost budući da potvrđuje sposobnost ansambla da iz skladbe u skladbu pokaže izuzetno zahtjevnu, stilsku i vokalnu transformabilnost svojstvenu najboljim izvođačima.  

Miklós Kocsár, Francis Poulenc, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Tomás Luis de Victoria, Patrick Burgan, Gabriel Fauré, Ēriks Ešenvalds, Pierre Passereau, Lorenzo Donati, Zoltán Kodály, Stevan Stojanović Mokranjac i Josip Štolcer Slavenski oni su skladatelji čije skladbe u interpretaciji Vokalnog ansambla Brevis zvuče dojmljivo, snažno i jedinstveno. Interpretativna autentičnost, tehnička sigurnost, izgrađenost i uvjerljivost u programu zahtjevne stilske raznolikosti, obilježja su po kojima  se ovaj album ističe. 

Od osnutka 1996. godine do danas, ansambl se profilirao kao esencijalni umjetnički subjekt kulturnog života grada Osijeka i Hrvatske. Ansambl je do sada ostvario  niz uspjeha među kojima se ističu koncertne turneje, nastupi na svjetskim festivalima i osvajanje najsjajnijih odličja na natjecanjima u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Rusiji, Kanadi, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i drugdje.

Svojim najvećim uspjesima Vokalni ansambl Brevis smatra nezaboravne koncertne nastupe u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama kojima je Hrvatsku proslavio u svijetu. To su: Carnegie Hall u New Yorku (2013), Grand Philharmonic Hall i State Academic Capella u Sankt Peterburgu (2016) i Sydney Opera House u Sydneyu (2017).

3310 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail