Novosti

Vrsni jazz glazbenici Veljko Glodić i Saša Nestorović kao The Cool Jazz Duo predstavljaju novi album “Lydian Orbit”

The Cool Jazz Duo iza kojeg stoje vrsni glazbenici, pijanist Veljko Glodić i saksofonist Saša Nestorović, nakon prvog zajedničkog albuma kojeg su nazvali upravo “The Cool Jazz Duo”, predstavljaju novi studijski uradak naziva “Lydian Orbit”. Postavlja se pitanje – zašto se 10 godina čekalo na novi uradak?

“Odgovor je jednostavan – oni nikad ništa ne rade bez valjanog razloga, povoda. U ovom slučaju to su nove skladbe, uglavnom Glodićeve. Naziv koji su si nadjenuli – The Cool Jazz Duo – primjereno označava karakter njihovih izvedbi. Naime, cool jazz je prilagodba bebopa koja prednost daje srednjem registru, nježnijim bojama tonova, legato fraziranju, gustim harmonijama, umjerenom tempu, ali također donosi snažnije povezivanje bebopa s ozbiljnom glazbom, posebice impresionizmom. S tim oni nemaju poteškoća; obojica su klasično obrazovani, ali i svestrani glazbenici, dobitnici uglednih nagrada.”, piše glazbeni kritičar, novinar i veliki poznavatelj jazz glazbe Davor Hrvoj u knjižici izdanja i nastavlja:
“Iako se u ovom projektu posvećuju posve određenom, spomenutom stilu, za glazbu na ovom albumu važnije je nešto drugo – karakter. Naime, oni sviraju sebe. To je onaj soj samozatajnih osoba koje se ne vole nametati, od kojih nikad nećete saznati puno ako ih sami ne pitate, a kad postavite prava pitanja otkrit ćete znanje i osjećaje koje skrivaju, što je dostupno samo onima koji su toga vrijedni. Pritom, klone se uobičajenih i općeprihvaćenih anomalija u društvu, primjerice površnosti koja je često uzrok iskrivljivanja istine. Tako je i s njihovom glazbom. U njoj nema mjesta za površnost i prozaičnost. Samo istina!”

U projektu The Cool Jazz Duo je dvoje glazbenika, ali njihove izvedbe to nikako ne naslućuju, jer je riječ o raskošnim aranžmanima i kako je rekao Davor Hrvoj, njihove izvedbe “klize kao da plove rijekom koja je ušla u nizinu i sad je tek pomalo zavojita, ali više nema brzaca. Oni su brzace savladali, primjerice u zajedničkom projektu “Bird Lives” u kojem su slavili djelo Charlieja Parkera, a kao Cool Jazz Duo posvećeni su nježnim, profinjenim izvedbama, uvijek na visokoj estetskoj razini.”

Album “Lydian Orbit” The Cool Jazz Duo objavili su za Croatia Records, a od danas je dostupan u prodaji po cijeni od 79 kuna.

1676 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail