Novosti

Vibrafonist Šimun Matišić, nasljednik velikog Boška Petrovića, objavio autorski prvijenac “Invocation”

Šimun Matišić je najbolji hrvatski vibrafonist i više nego dostojan nasljednik velikog Boška Petrovića.

Oformivši sextet sastavljen od vrhunske ekipe glazbenika: Matija Dedić (klavir), Zvonimir Šestak (bas), Davor Križić (truba), Mario Bočić (saksofon) i Krunoslav Levačić (bubnjevi), Šimun na svom autorskom prvijencu, albumu “Invocation”, donosi osam autorskih kompozicija masteriranih u slavnom Abbey Road studiju, a koje pokazuju svu raskoš njegovog talenta.

Svojedobno je Boško Petrović na pitanje o budućnosti vibrafona izjavio:”…moja zamjena je već ovdje. Njegovo ime je Šimun i sin je gitarista Mate Matišića. Mali je sjajan u sviranju vibrafona.”
U vrijeme ove izjave Šimun je imao 14 godina i sa svojim triom objavio je album “Jazz Nocturno” u izdanju Croatia Recordsa.

Danas je Šimun dvadesetdvogodišnjak koji je na svom autorskom prvijencu okupio hrvatsku jazz elitu lansiravši se u sami vrh domaće jazz scene. O Šimunovoj naobrazbi, kvaliteti i skromnosti najbolje svjedoče riječi Matije Dedića s kojim je 2016. godine objavio sjajan album “Fortune Smiles”:”Pozitivan je i pošten, nevjerojatno talentiran, a posjeduje ozbiljnu glazbenu naobrazbu. Iako je mlad, zbog svega navedenog imam priličan respekt prema njemu. Vjerujem da će jednoga dana otići izvan granica Hrvatske – mogao bi ostvariti lijepe rezultate.”


Netko koga je pod svoje mentorstvo bio uzeo Boško Petrović ili Gary Burton, po mnogima najbolji svjetski vibrafonist, najbolji su dokaz kako se radi o iznimnom talentu o kojem Davor Hrvoj, jazz novinar i publicist, u tekstu za knjižicu albuma piše:”Nije lako izbjeći upasti u zamku kopiranja drugih glazbenika, uzimajući u obzir glazbenici u svojim ranim fazama uče imitirajući svoje idole. Unatoč snažnom utjecaju, Šimun je bio dovoljno mudar kako bi izbjegao upasti u ovu zamku. Do ovog zaključka došli smo slušajući njegov prvi solo album, “Jazz Nocturno”, koji je snimio s 14 godina, ali i već spomenuti “Fortune Smiles”, oba objavljena za Croatia Records. Do istog zaključka dolazimo slušajući i njegov novi album, koji je značajno djelo hrvatske jazz diskografije.”

Likovno oblikovanje albuma djelo je Mirande Herceg, autori fotki su Petar Milić i Mirna Pibernik dok je za snimanje i mix albuma zaslužan Luka Grubišić-Čabo.
Šimun je sanjao o tome da snimi svoj jazz album, a s “Invocationom”je taj san i ostvaren.

Foto: Petar Milić & Mirna Pibernik

Album “Invocation” po cijeno od 89 kuna nabavite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na sljedećim linkovima:
Webshop
Deezer
iTunes
Amazon
Spotify

2069 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail