Top novosti

Uspješno završena britanska turneja Zagrebačke filharmonije i Marije Vidović

U svečanoj dvorani Cadogan Hall sinoć je u Londonu završena britanska turneja Zagrebačke filharmonije i sopranistice Marije Vidović pod ravnanjem maestra Jana Lathama-Koeniga.

Zagrebačka filharmonija prvi je put nakon pedeset godina dobila priliku u Velikoj Britaniji promovirati hrvatsko kulturno ozračje i raznolikost samog orkestra i to u šest gradova: Basingstokeu, Edinburghu, Nottinghamu, Birminghamu, Cheltenhamu te Londonu. Već nakon prvog koncerta održanog 7. travnja u Basingstokeu, hvalospjeve našim glazbenicima u sjajnom osvrtu donio je cijenjeni The Guardian u kojem je između ostalog napisano:
“Koncert su otvorile četiri orkestralne skladbe Dore Pejačević koje je otpjevala sopranistica Marija Vidović. Postavke pjesama Karla Krausa i Rilkea iz 1915. godine ambiciozni su kasnoromantični eseji, sa Straussom i možda Zemlinskim kao stilskim referencama, dok su ‘Dvije pjesme leptira’, nastale 1920. godine samo tri godine prije smrti Dore Pejačević u dobi od 38 godina, nježno komponirane šarmantne minijature koje je Marija Vidović otpjevala s poštovanjem i šarmom.”

Uz “Dvije leptirove pjesme”, predstavljene su i skladbe  “Preobraženje” i “Ljubavna pjesma” Dore Pejačević, a u drugom dijelu koncerta sjajna djela MahleraSimfonija no. 1 i Sibeliusa, koncert za violinu. Uz sopranistcu Mariju Vidović kao solista je nastupio violinist Tamsin Waley Cohen.
Zadnji koncert na ovoj turneji održan je u britanskoj prijestolnici, a priliku za najavu koncerta i impresije s cijele britanske turneje dobili su Marija Vidović, pijanist Viktor Čižić te kao poseban gost, profesor Ivo Josipović i to na BBC-ju Radio 3 u emisiji poznatog voditelja Seana Raffertya.

“Koncert u Londonu je kruna britanske turneje nakon nekoliko sjajnih koncerata Zagrebačke filharmonije i sopranistice Marije Vidović. Hrvatska je dobila sjajnu priliku pokazati raskoš svoje glazbe i ovo je veliki poduhvat Zagrebačke filharmonije koji zavrjeđuje svu moguću pozornost”, rekao je Ivo Josipović povodom gostovanja.

Upravo su skladbe profesora Ive Josipovića bile iznenađenje za publiku u Londonu koja je oduševljenje njegovim prisustvom u dvorani i svemu što su tu večer čuli pokazala dugotrajnim pljeskom.

Iz Zagrebačke filharmonije poručili su da turneja simbolizira ‘oporavak kulture’ i grada Zagreba čak i u najtežim trenucima, srednjoeuropskog, glazbenog, umjetničkog i kulturnog središta, koji je na početku pandemije pretrpio ozbiljne posljedice zbog potresa.

Zagrebačku filharmoniju i sopranisticu Mariju Vidović tijekom narednih mjeseci očekuje još nekoliko nastupa u Milanu, Bergamu i Ostrovu te u u Tel Avivu Jeruzalemu, a zadovoljstvo ne kriju ni ponovnim pozivom za Veliku Britaniju.

295 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail