Novosti

U prodaji je reizdanje kultnog albuma Angel’s Breath

Angel’s Breath kultni je album, odnosno projekt Milana Mladenovića, legendarne rock figure ovih prostora koji nas je nažalost napustio 1994. godine i Mitra Subotića Sube, vrhunskog glazbenika i producenta koji je u Brazilu, gdje je tragično i stradao 1999. godine, postao prominentni producent pred kojim su bile najbolje profesionalne godine. 

Te 1994. godine Angel’s Breath svjetlo dana je ugledao kad nas je Milan već bio napustio. Dvadeset i šest godina kasnije Croatia Records, Zadužbina Milana Mladenovića i obitelj Mitra Subotića Sube s ponosom predstavljaju reizdanje Angel’s Breatha kako bi uspomena na Milana i Subu živjela i dalje, a njihove ideje i glazbu upijale neke nove, mlađe generacije.

Povodom reizdanja albuma Zadužbina je na svom YouTube kanalu objavila i remasteriranu verziju spota za pjesmu Crv. “Vi slepi, vi gluvi, vi sebični ljudi, što pravite buku bez reda i smisla“, pjevao je Milan te 1994. godine. Ove stihove slobodno i mi možemo pjevati 2020. godine. Dovoljno je osvrnuti se oko sebe. Direktan povod za nastanak teksta ove pjesme bilo je granatiranje sarajevske tržnice Markale. Tekst pjesme potpisuju Milan i njegova djevojka Maja Maričić, koja je nakon njegove smrti spot realizirala prema njegovoj ideji.

Foto: Vladimir Radojičić

Misija Zadužbine Milana Mladenovića je očuvati uspomenu na Milana, njegov lik i djelo, a reizdanje ovog albuma pripremano je s pažnjom kakvu i zaslužuje. “Više od godinu dana smo radili na pripremi reizdanja Milanovog poslednjeg albuma Angel’s Breath koji je do sada publici bio dostupan samo kao limitirano CD izdanje. U dogovoru sa porodicom Mitra Subotića Sube, Milanovog prijatelja i koautora ovog albuma koji je snimljen 1994. godine u Subinom studiju u Brazilu, smatrali smo da Angel’s Breath treba ponovo objaviti jer predstavlja važan dokument stvaralaštva oba autora i kruna je njihove dugogodišnje saradnje. Želja nam je bila da i nekoj novoj publici približimo ove pesme i da ih učinimo dostupnim u jednom osveženom izdanju sa dobrim kvalitetom zvuka. Srećni smo što je Croatia Records prepoznao značaj ovog albuma i što će, uz njhovu podršku, Angel’s Breath dobiti novi život kao vinilno, CD i digitalno izdanje. Na ovaj način smo jedno umetničko remek-delo spasili od propadanja i zaborava, a na radost Milanovih i Subinih poštovalaca i svih ljubitelja kvalitetne muzike“, poručili su iz Zadužbine.

Milan i Suba započeli su druženje i suradnju sredinom osamdesetih kada su snimili obradu Sex Machine James Browna, a Milan je sudjelovao i na Subinom albumu Dissillusioned (objavljen pod imenom Rex Illusivii) koji je sniman 1987. godine. Surađujući kasnije, Milan i Suba osjećali su svijet oko sebe, svaku njegovu ranu, u njihovoj glazbi sublimirano je bogatstvo svijeta koji nas okružuje, svih njegovih suprotnosti, ali ne na način da se one međusobno poništavaju i gube u konfliktu, već se nadopunjuju gradeći novi svijet nošen ritmom, “najstarijom komponentom muzike, najstarije umetnosti“.

Današnji čovek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svet kao kolaž čije pravo lice i celinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju. Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente (radni naziv albuma bio je Pangea), bavi se pokretanjem svesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao pre početka procesa raspada“, pisao je Milan u knjižici izdanja.

Počevši od prve pjesme Praia do ventu eternu preko Metak pa sve do pjesme Crv i posljednje, jedanaeste pjesme Velvet, Milan i Suba vode nas na spiritualno putovanje koje po tko zna koji put dokazuje o kakva se dva vrhunska talenta radilo i koliko je bio velik prostor njihove glazbene imaginacije.

 

Angel’s Breath, ilustracija: Zoran Janjetov

Suba u knjižici izdanja tada zaključuje kako se radi o “muzici četvrtog sveta” pa tako piše sljedeće rečenice: “Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. … Sva ta četiri posebna jezika  izgradila su jedan poseban, peti jezik koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike. I zbog te mešavine, koja je nastala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg sveta.

Album je bio snimljen pod Subinom producentskom palicom u njegovom Wah wah studiju u São Paulu – daleko od ovih prostora, tada tragično rastrganih ratnim bezumljem. “Opisivati muziku zabeleženu na njemu bilo bi, kao što bi sam Milan voleo da kaže, ne samo izlišno nego i nemoguće. Ona je bila rezultat interakcije četvorice ljudi različitih senzibiliteta i različitog porekla, koji su se sjajno međusobno razumeli upravo po liniji koju je Milan čitavog života zastupao: liniji spontanosti. Angel’s Breath bio je album za svetsko tržište –  kao što bi bilo i mnogo Ekatarinine muzike, upakovano na odgovarajući način – unapred osuđen da postane kolekcionarski raritet.“, iz knjige Mesto u mećavi Aleksandra Žikića.

26 godina nakon kolekcionarski raritet napokon je dostupan kao sjajno reizdanje. Likovno oblikovanje potpisuje Aleksandra Ćebić dok je sjajna ilustracija djelo Zorana Janjetova, Subinog i Milanovog prijatelja koji je uradio omot za orginalno izdanje iz 1994. godine i ilustraciju za ovo reizdanje.  U knjižici izdanja nalazi se i vrhunska fotografija Milana i Sube, autora Vladimira Radojičića. Suptilno izvedeno likovno oblikovanje reizdanja – crno-bijelo rješenje omota – je tu da oda počast i čuva uspomenu na Milana i Subu jer su njihove pjesme i ideja ono što treba biti u prvom planu.

Ekskluzivno i limitirano reizdanje s remasteriranim snimkama u prodaji je na CD-u po cijeni od 79 kuna. Bogato LP izdanje – 180-gramski papir, vinil u boji i download kod – u prodaji će se po cijeni od 129 kuna naći 19. lipnja.

2172 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail