Novosti

U prodaji je knjiga Hrvatska tamburaška scena (1980. – 2022.)

U naše trgovine stigla je knjiga naslova “Hrvatska tamburaška scena (1980. – 2022.)”.

Autor je Darko Dervišević, poznati glazbenik i producent tamburaške glazbe, dobitnik nagrade Status (HGU) za najboljeg instrumentalistu u 2021. godini, šef kultnog orkestra Zagrebački tamburaši i autor mnogih tamburaških pjesama.

Pošto je Dervišević i sam tamburaš, pružio nam je odlično štivo jer piše kao insajder, čovjek iznutra, koji vrlo dobro poznaje izvođače te vrste glazbekao i zbivanja na tamburaškoj sceni u posljednjih četrdesetak godina. U ovoj knjizi iz prve ruke doznajemo sve o rađanju današnjih velikih tamburaških sastava ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao i današnjih modernih pop-tambura sastava.

Knjiga prati sve bitne mijene u ovoj vrsti glazbe, a to znači da su obrađeni sastavi klasične postave i zvuka (Najbolji hrvatski tamburaši, Ex Panonia, Dike, Berde Band, Slavonske lole, Ravnica, Satir itd.), ali i bendovi koji u svom zvuku koketiraju s pop, pa i rock produkcijom (Gazde, Baruni, Mejaši, Bosutski bećari, Džentlmeni, Garavuše, Slavonija Band itd.). Uz odličnu grafičku preglednost knjiga je ilustrirana zanimljivim fotografijama. Njih je više od stotinu. “Hrvatska tamburaška scena” nije štivo namijenjeno samo stručnoj javnosti, nego je pisana i za one koji žele nešto više doznati o tome kako se postaje tamburaš, koje prepreke očekuju mlade glazbenike i kako ih izbjeći, te mnoge zanimljivosti iz tamburaškog svijeta iz spomenutog razdoblja.

Darko Dervišević na 265 stranica detaljno opisuje glazbeni put mnogih sastava i solista, njihovu produkciju, popularnost pojedinih sastava, piše o većini autora koji su pisali za tamburaše, o suradnji klapa i tambura, o studijima koji se bave tamburaškom produkcijom, o školama i fakultetima za tamburaše, o TV postajama (i njihovim urednicima) koje emitiraju emisije o tamburaškoj glazbi, o radiopostajama i voditeljima koji vrte ovu glazbu itd. Autor sve svoje teze, osim ogromnim iskustvom, brani i velikim četverogodišnjim istraživačkim radom o ovoj temi.

Knjigu “Hrvatska tamburaška scena (1980. – 2022.)” možete kupiti po cijeni od 120 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na webshopu.

393 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail