Novosti

U prodaji je “Gold Collection” Brane Likića

U prodaji je album “Gold Collection” Brane Likića, autora i  jednog od najosebujnijih izvođača u regiji.

Dvostruka kompilacija na kojoj se nalazi čak četrdeset pjesama presjek je impresivne karijere ovog bosanskohercegovačkog skladatelja.

Na prvom CD-u nalaze se pjesme koje je napisao za renomirane izvođače kao što su: Seid Memić Vajta, Zerina Cokoja, Halid Bešlić i grupa Rezonansa, a na drugom se nalaze pjesme koje je otpjevao sam Likić. Pjesme među kojima su “Nemoj meni branit’ moja nano”, “Kaži mi ko je ta”, “Bez tvoje ljubavi”, “Bosnom snijeg”, “Da je more tako tilo”, “Zakopčaj kaput, hladno je” i ostale nastale su u razdoblju od 1975. pa do 2022. godine.

Brano Likić, rođeni je Sarajlija koji je još kao dvadesetogodišnjak osnovao grupu Formula 4, da bi je 1975. godine napustio i osnovao novu pod imenom Rezonansa. U novoosnovanoj grupi od samih je početaka i njegova sestra Branka Likić. U svojim pjesmama koristili su tradicionalne instrumente po čemu su se razlikovali od ostalih.

Nakon prvog albuma “Nemoj meni / Nemoj ni ti meni” na kojem se Brano poigravao s folk motivima na ostalima se okrenuo nešto klasičnijem rock zvuku. Uslijedili su albumi “Prolaz molim!”, “Profesija muzičar” i posljednji  “Život u dvije smjene” objavljen 1995. godine. Brano Likić itekako je bio produktivan kao producent, snimatelj i izvođač u svom studiju “Blap” u Sarajevu u kojem su svoje albume snimali najveći bosanskohercegovački pjevači i grupe: Dino Merlin, Bombaj Šatmpa, Plavi orkestar, Seid Mamić Vajta, Toma Zdravković, Zerina Cokoja i mnogi drugi.

Sa svojim mentorom Duškom Gojkovićem snimio je i jazz album “Jazz postcard” 2009. godine koji će u reizdanju uskoro objaviti Croatia Records.

 

354 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail