Novosti

U prodaji četvrti CD Mješovitog zbora Župe sv. Nikole biskupa iz Sikirevaca

Mješoviti zbor Župe sv. Nikole biskupa iz Sikirevaca djeluje od 1948. godine. Puno je to godina rada, probi, pjevanja na Misnim i drugim župskim slavljima. Bilo je tu i nastupa i gostovanja po susjednim župama biskupije. Neumornost rada te ozbiljnost pristupa ne samo voditelja nego i svih članova zbora doveli su i do trećeg njihovog albuma.

Uz blagoslov i poticaj župnika Ivana Lukačevića, a povodom 200. obljetnice osnutka Župe, mješoviti župni te dječji zbor pod vodstvom s. Mirabilis Rittgasser snima prvi album pod nazivom “Hvali narode, hvali Gospoda”. Na albumu, uz snimljenu Misu fra Ive Perana, nalazi se još 14 skladbi poznatih hrvatskih skladatelja poput: Lešćana, Klobučara, Ivaniševića, Adamića i drugih. Dvije skladbe je napisala s. Mirabilis, voditeljica zbora.
Na drugom albumu koji je također objavljen samo u kasetnom fotmatu nalazi se čak 18 poznatih hrvatskih pučkih božićnih pjesama. Ovdje uz Mješoviti župni zbor Župe sv. Nikole iz Sikirevaca dio pjesama izvodi i tamburaški sastav Stari hrast, a ostale na orguljama prati s. Svjetlana Paljušević. Voditeljica zbora je s. Agnezija Juretić.

Dolaskom novog župnika vlč. Stjepana Šumanovca te novog voditelja zbora Josipa Lukača, samo je bilo pitanje vremena kada će na red doći i novi album. Sâm naslov albuma “Od Božića do Uskrsa s Misom” govori i o sadržaju albuma. Glavninu materijala na albumu čine božićne i uskrsne skladbe raznih izvora – od pučkih do naslova iz svjetske literature. Tako se na albumu našla “Missa Brevis No. 7″ Charlesa Gounoda koja svojom glazbenom postavkom odgovara i liturgijskom, ali koncertnom duhu. Na albumu se nalaze i tri skladbe posvećene sv. Nikoli, zaštitniku župe i zbora. Album je sniman u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Sikirevcima tako da mješoviti zbor zvuči uistinu uvjerljivo, odnosno upravo onako kako zvuče na misnim slavljima. Snimanje i produkciju albuma radio je Tihomir Ivanetić iz Rockoko studija koji na tom području ima poprilično iskustva i koji je doprinio tome da album uistinu zvuči uvjerljivo.

Teško je u jednom selu i to slavonskom u eri velikog iseljavanja, ali i odlaska na studije u veće centre održati crkveni zbor. Ipak ljubav prema Bogu, rodnoj grudi i pjesmi može puno toga učiniti. Dokaz je i ovaj album mješovitog zbora koji je uistinu po mnogo čemu mješoviti da ne samo glasovno, spolno nego i godinama i upravo to ovaj zbor čini bogatim. Još kad se tome pridoda i nesebična podrška župnika Stjepana onda je samo pitanja kada će na red doći i četvrti.

1859 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail