Novosti

Svestrane umjetnice Merima Ključo i Jelena Milušić na zajedničkom izdanju “Lume”

U prodaji je novi album svjetski poznate harmonikašice Merime Ključo i vokalistice iznimnih glasovnih sposobnosti Jelene Milušić.

Album pod nazivom “Lume” sadrži 10 obrada pjesama iz različitih krajeva svijeta i 5 autorskih brojeva inspiriranih rumunjskom, hrvatskom, kosovskom i sefardskom tradicijom. Među njima su i uspješnice poput “Ima dana”, “Zaspo Janko”, “Maruzella” i “Danka”, a kao gosti se pojavljuju renomirani gitaristi Miroslav Tadić i Atilla Aksoj.

Merima Ključo je međunarodno priznata glazbenica koja je sudjelovala na svjetskim festivalima, operama i kazališnim predstavama, komponirala je glazbu za film, a osvojila je i nagradu Porin za pjesmu “Potraži me u predgrađu” koju je izvela zajedno s Matijom Dedićem. Autorica je i producentica kritički priznatog albuma “Zumra”, nastalog u suradnji s vrhunskom pjevačicom Amirom MedunjaninThe Sunday Times uvrstio je izdanje na listu Top 100 albuma 2010. godine, kao i na Top 10 world music albuma. Upravo ju je ljubav prema tradicionalnoj glazbi dovela do Jelene Milušić koja s lakoćom priklanja svoj glas potrebama raznih žanrova. Veliki utjecaj na Jelenin glazbeni ukus imala je Josipa Lisac, a zatim i dive poput Nine Simone, Elle Fitzgerald, Ette James i Earthe Kit. Kroz suradnju s mostarskim gitaristom Atillom Aksojem upoznaje nova imena romske i sefardske glazbe, a ljubav prema novim žanrovima rezultirala je albumom “O, Devel”. Svestrana Jelena svojim je specifičnim i rijetkim kontra-altom sjajno upotpunila avangardne note Merimine koncertne harmonike.

Album je snimljen u mostarskom studiju Pavarotti, u kolovozu 2018. godine. Audio zapis, mix i mastering potpisuje Saša Karabatak, dok je producenticaizdanja Merima Ključo. Poznata splitska slikarica Tisja Kljaković Braić autorica je ilustracije koja  je “Lume” učinila ne samo iznimnim glazbenim, nego i likovnim djelom. Uz fotografije Marka Ercegovića, likovno oblikovanje zaokružio je Siniša Cvahte.

Album “Lume” po cijeni od 89 kuna potražite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na sljedećim linkovima:

Webshop: https://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=997346
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1439787884
Amazon: https://www.amazon.com/LUME-MERIMA-KLJU%C4%8CO-JELENA-MILU%C5%A0I%C4%86/dp/B07K7R1L68
Spotify: https://open.spotify.com/album/3q28RPSZmskPj6kWq3mWN0
Deezer: http://www.deezer.com/album/76316352

2663 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail