Novosti

Stvaralaštvo Matije pl. Ivšića ponovno oživljeno na izdanju “Aurora Lucis” Cro sacro etikete

Otkrivanje i spoznavanje proteklih događanja i životnih sudbina, osobito onih koji su stvaranjem nadilazili svoje vrijeme i suvremenike, a ostavštinom zadužili svoje nasljednike, svakoj zajednici pridonose neizmjernim bogatstvom.

Upravo je jedno takvo bogatstvo iza sebe ostavio Matija plemeniti Ivšić (1894 – 1963) u čijem je posvećenom životu glazba imala povlašteno mjesto kao izravan način njegovog ispovijedanja i življenja katoličkoga odgoja, obrazovanja i vjere.
U Sisku se unatrag samo nekoliko godina dogodila uvažavajuća životna, stručna i umjetnička energija visoko obrazovanih glazbenika, iz čega se, uz podršku Sisačke biskupije, ostvarila znakovita suradnja na ovom uspješnom projektu, što je i bilo za očekivati. Projekt je krenuo na poticaj prof. Tihane Herceg Ivšić i prof. Ive Mihelić iz udruge Siscia Vox Mundi te dr. sc. Jelene Blašković, voditeljice Sisačkog katedralnog zbora, a svoj obol dali su i sopranistica Margareta Klobučar, orguljaš, mag. mus. i vlč. Robert Jakica te prof. Tihomir Prša sa zagrebačkim zborom Collegium pro musica sacra. Svi su oni dio novog izdanja pod etiketom Cro Sacro Hrvatskog katoličkog radija i Croatia Recordsa naziva “Aurora Lucis – djela Matije plemenitog Ivšića”. Količinom, okosnicu čini izbor solo pjesama (6), dueta (7) i terceta (5), sve uz pratnju orgulja, iz kojih je razvidna temeljna Ivšićeva glazbena i duhovna lirika: pjevna melodičnost, samozatajna osjećajnost, usklađenost ritma i metrike s tekstom, pregledna harmonizacija zadana tonalitetnom logikom te bliskost s gregorijanskim pjevanjem i pučkim glazbenim nasljeđem.

“Snimke su nastajale u Katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku i zagrebačkoj Crkvi Svetog Franje Ksaverskog, a znalački snimateljski posao obavili su Alan Šnajder i Božo Pandurić iz zagrebačkog Studija 45. Snimanje zborskih izvedbi i u svijetu se smatra velikim umijećem. S povijesnim pothvatom ovako velikog i vrijednog projekta vezanog za duhovni i glazbeni život Siščanina Matije pl. Ivšića, sisačke vjernike, sisačku opću i glazbenu kulturu, a na ponos svih sudionika u izvedbi projekta, ovaj album je puno više od informacije, jer upućuje na znanje, htijenje i vjeru u stvaralačku snagu. To su ljudi u našem najbližem okruženju!”, piše u knjižici izdanja profesorica Tatjana Rožanković.

Izdanje “Aurora Lucis – djela Matije plemenitog Ivšića” možete kupiti po cijeni od 89 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i na sljedećim linkovima:

Webshop: https://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=1005798
Amazon: https://www.amazon.com/dp/B07NS2H36M
Deezer: https://www.deezer.com/hr/album/87278502

2022 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail