Top novosti

Sretan put Mije Dimšić najprodavaniji album u prvih 6 mjeseci – na drugom i trećem mjestu Time i J.R. August!

Hrvatska diskografska udruga objavila je polugodišnju top listu najprodavanijih albuma u fizičkom izdanju.

Podaci su temeljeni na informacijama pristiglim s više od 160 prodajnih mjesta u zemlji te s internetskih prodavaonica diskografskih kuća.
Na vrhu liste je izdanje Sretan put Mije Dimšić kojim nastavlja iznimno uspješan glazbeni put započet albumom Život nije siv. Višestruka dobitnica glazbene nagrade Porin i brojnih drugih priznanja vrlo brzo postala je najveća hrvatska glazbena zvijezda, stoga je uspjeh albuma Sretan put samo prirodan slijed. Podsjetimo, debitantsko izdanje Život nije siv premašilo je brojku od 100 tjedana boravka na top listi najprodavanijih izdanja, a veliki uspjeh postigao je i album Božićno jutro. Sretan put već je iznjedrio nekoliko radijskih hitova: duet s Markom Toljom (Sva blaga ovog svijeta), Pomiče se satUnatragOvaj grad i Cesta do sna.
“Drago mi je što je Sretan put najprodavaniji album prve polovice godine. Budući da su mu tema putovanja, a krajem godine kada je izašao nitko nije mogao pretpostaviti da će baš on ove godine biti pod najvećim upitnikom, svima koji ga imaju u CD playerima ili gramofonima želim da barem uz pjesme, ako već ne fizički, otputuju na neka bezbrižna i topla mjesta”, poručila je svojim slušateljima Mia Dimšić.

Drugi na listi najprodavanijih albuma je reizdanje kultnog Timea grupe Time. Krajem prošle godine album je nakon nekoliko desetljeća ponovno završio na vinilu uz remasterirane pjesme s originalnih magnetofonskih vrpci te s dodatno obogaćenim popratnim sadržajem. Nedugo nakon toga ekskluzivno reizdanje završilo je i na CD-u, a ova pozicija na listi prodaje samo je dokaz svježine i progresivnosti zvuka kojima se brojni poklonitelji i danas dive.

“To je jedna divna stvar koja se dogodila, međutim, sve svoje simpatije i zahvalnost usmjerio bih prema gospodinu Želimiru Babogredcu i timu Croatia Recordsa koji su tako dobro i lijepo pripremili izdanje da je vjerojatno i to utjecalo na prodaju. Samim time još i na neki način potaknulo mlade generacije da slušaju grupu Time i da tu muziku približe i nekim drugim generacijama koje nikada nisu čule za grupu Time ili su svoje neke glazbene afinitete poklanjali laganijoj estradnoj glazbi. Ipak, Time svira nešto drugo. Jako je lijepo biti kompozitor, odnosno autor glazbe, tekstova i aranžmana i normalno to je još jedna pohvala za moj rad sve godine i nastojanja da budem na margini estradnog svijeta te čuvam svoju iskrenu želju i namjeru da samo budem dobar glazbenik i da me prema tome prepoznaju. Nisam želio da glazba bude nešto što na određeni način prodajem nekome da bih ostvario materijalnu korist. Glazba je moja jedina velika ljubav i prava životna orjentacija i drago mi je da sam nakon svih godina još uviješ to što sam bio na početku. San se ostvaruje kad je čovjek dovoljno discipliniran, iskren i pošten i ima na kraju to zadovoljstvo. Stoga, ja sam svoje snove ostvario.”, kazao je Dado Topić, pjevač i autor pjesama grupe Time.
“Što bi čovjek na ovo rekao. Uvijek sam mislio da je najbolje da ne sviramo više nikada i da to bude uvijek legendarno i izgleda da to stvarno stoji. Ljudima je uvijek nekako ostao doživljaj na tu ploču, kao što je i meni bio kad sam čuo prvi put Hendrixa. Mogao si mi poslije pričati što hoćeš. Ploča nije bila rađena po nekakvoj špranci, bila je iz duše, kako nam je onda srce nalagalo i takve stvari vjerojatno imaju neku vrijednost. Što se u konačnici pokaže nakon toliko vremena da još uvijek postoji interes i zapravo ljudi to cijene izgleda. I kad potroše vinil žele ga opet. Drago mi je to, naravno. Hvala publici neumornoj. Ponosan sam.” – Vedran Božić (gitarist Timea).
“Osobno mislim da je uspjeh prevelika riječ u ovom trenutku u odnosu na tu vremensku razliku, ali je dokaz da su svi pojedinci u onom trenutku, što zvuči možda neskromno, bili vrhunski glazbenici. Pa u jednom sretnom trenutku i okupljeni oko zajedničke glazbe, zvuka, u onim mogućnostima i uvjetima koji su se pružali tada, a kad uspoređujem s današnjom produkcijom. Na neki način mi je to drago, štoviše, čak mislim da su mnoge stvari nakon tog zvuka grupe Time brojni poznati bendovi i oponašali.” – Mario Mavrin (basist Timea).
“Drago nam je što smo na drugom mjestu top liste. Nadamo se kad napunimo 90 godina da ćemo biti i na prvom mjestu. Super, nismo zaboravljeni ni poslije toliko vremena. Kvaliteta ostaje vječno i to me najviše raduje.” – Tihomir Pop Asanović (prvi Hammond Timea).

Da je riječ o izvođaču koji je izazvao najveći hype u 2019. i ovoj godini, govori i podatak da je njegov debitantski album Dangerous Waters na trećem mjestu najprodavanijih albuma u prvih 6 mjeseci ove godine. Dakako, riječ je o J.R. Augustu, glazbeniku koji nevjerojatno spaja svoj jedinstveni vokalni izričaj, falseto i prekrasnu melodijsku i harmonijsku pop-rock klavirsku pratnju. Uz to svoje pjesme interpretira na engleskom jeziku čime je uspjeh još veći.
“Jako sam sretan što je album našao svoj put do šire publike, a posebno mi je drago što je publika koja ga je prihvatila raznovrsna! Dangerous Waters je moj prvijenac i upravo zbog toga su osjećaji vezani za njega i njegov uspjeh još naglašeniji! Hvala svima koji su ga kupili ili će to tek napraviti! Puno mi to znači!”, kazao je J. R. August.

U top 10 najprodavanijih još su Domenica s albumom Ćiribu ćiriba (4.), Dino Merlin s live izdanjem Arena Pula (5.), zatim Oliver Dragojević s Kozmičkim Dalmatincem (6.), Mišo Kovač s Antologijom (7.), Lu Jakelić s prvijencem Sve o čemu sam šutjela (8.), Opća Opasnost s Kartom do prošlosti (9.) i Mladen Grdović s albumom Moji sentimenti (10.)

Koji su se još domaći albumi našli u TOP 40 najprodavanijih do kraja lipnja ove godine, moguće je pročitati OVDJE.

Foto: John Pavlish

2012 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail